skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Znanje je moč: izobraževanje, znanost in šport

Boris Andrijanič se je zavedal, da brez znanja ni napredka, zato je bil pripravljen veliko truda in finančnih sredstev vložiti v znanje. Po ustanovitvi tovarne Krka je bila želja vodilnih na čelu z njim vzbuditi pri mladih že v času njihovega osnovnega izobraževanja zanimanje za znanstvenoraziskovalno delo, ki je pogoj za dolgoročen in smotrn razvoj gospodarstva, znanosti in kulture. Tako je imela na primer tovarna Krka v začetnih letih delovanja več štipendistov – dijakov in študentov – kot pa zaposlenih (npr. leta 1957 ob 77 zaposlenih kar 82 štipendistov).

Read more

V leto 1970 sodi zamisel o podeljevanju Krkinih nagrad – skupaj z mag. Andrijaničem jo je oblikoval tudi prof. dr. Miha Japelj, ki je bil kasneje prvi predsednik Sveta Sklada Krkinih nagrad. Prvič so bile nagrade podeljene leta 1971. Mnogi, ki so za svojo prvo raziskovalno nalogo prejeli Krkino nagrado, so danes priznani strokovnjaki.

Krka na čelu z magistrom Andrijaničem je bila pokrovitelj osnovnih in srednjih šol, na primer osnovnima šolama Center in Dragotina Ketteja, Gimnaziji Novo mesto. Za delo na področju vzgoje in izobraževanja mladih je prejel številna priznanja in zahvale, med drugim leta 1979 priznanje za mentorstvo Občinske konference ZSMS Novo mesto, leta 1980 pa republiško priznanje zlati znak za mentorja mladih. Univerza Edvarda Kardelja Ljubljana mu je leta 1985 podelila zlato plaketo in znak za posebne zasluge pri sodelovanju in pospeševanju znanstvenoraziskovalnega dela.

Boris Andrijanič je s štirinajstimi leti postal član Sokolskega društva Novo mesto, in sicer kot naraščajnik v okviru naraščajskega odseka. Telovadbo in šport je vzljubil in kasneje je kot velik ljubitelj športa podpiral različne oblike športnega udejstvovanja in delovanje športnih ustanov.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

economy
society

Author of the digital collection

Marjeta Bregar

Keywords

GOSPODARSTVO, FARMACIJA, Novo mesto, Andrijanič, Boris, Krka, tovarna zdravil, d.d,, BIOGRAFIJA, življenjepis

Published

15.05.2020 12:16

Modified

15.05.2020 15:55

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam