skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

V okviru sindikalne podružnice je bil leta 1957 ustanovljen Iniciativni odbor za gradnjo čolnarne na Mariborskem jezeru. Ta odbor si je v letu 1957 pripravil zemljišče ter postavil začasne prostore bodoče čolnarne. Delavci so organizirali udarniško delo, kjer so se posebno izkazali mladinci predvojaške vzgoje, člani gasilskega društva in drugi člani kolektiva. Vso materialno pomoč so prejeli od organov družbenega upravljanja. Delo se je opravljalo v popoldanskem času, ob nedeljah in prostih urah. Najprej so zgradili osnovo, lesen provizorij 20 x 6 metrov, ki je služil za garderobe, spravilo čolnov in bife. V prostem času so izdelali 20 čolnov, ki so se imenovali Blejci. Ob otvoritvi so organizirali srečelov, z izkupičkom pa nabavili osnovni inventar. Čolnarna je privabljala vedno večje število obiskovalcev.

Read more

S pomočjo inž. Černiča so bili izdelani načrti in projekti ter študija celotnega terena z orisanimi površinami posameznih objektov, obale, parka, bazena, torej celotne rekreacijske površine kasnejše čolnarne. Izgradnja obale, parka, planiranje terena, gradnja kleti, otroškega bazena ter treh vikend hišic se je končala leta 1961. Planirana pa je bila še izgradnja 25 x 12,5 m velikega bazena, igrišč za odbojko idr. V času gradbenih del so istočasno izdelali 6 novih jadrnic tipa »O« jole in 30 turističnih čolnov Blejcev. Ob otvoritvi leta 1960 je sindikat organiziral tekmovanje z Blejci med sindikalnimi odbori. Tekmovanje je spremljalo kar preko 1000 gledalcev. Izgradnjo je vodil tovarniški sindikat in dolgo časa so lahko delavci TVT »Boris Kidrič« in drugi občani uživali svoj prosti čas v lepem ambientu te čolnarne, njene okolice ter s čolni na Dravi. Podjetje je kasneje čolnarno oddajalo v najem, konec 80-ih let pa se je odločilo njeno upravljanje prevzeti nazaj v svoje roke. Ob tem so obnovili zunanjost in uredili notranjost ter odprli sodobno urejen prostor za gostinsko dejavnost.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Mag. Nina Gostenčnik

Keywords

Maribor, tovarne, VOZILA, ŽELEZNIŠKA VOZILA, toplotna tehnika, Tovarna vozil in toplotne tehnike Boris Kidrič (Maribor), TVT Boris Kidrič (Maribor), ČOLNARNE, PROSTI ČAS, REKREACIJA, GOSTINSTVO, ZGODOVINA

Published

23.04.2021 09:52

Modified

23.04.2021 09:43

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam