skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Darinka Cuznar - Tudi delo je bila igra

Vsebino predstavlja zgodba Tudi delo je bila igra, ki jo je napisala Darinka Cuznar in je objavljena v knjižici Kako so se na Jesenicah včasih igrali.

Read more

Avtorica je svoje otroštvo preživljala na Jesenicah in pri starih starših v Podkorenu. V zgodbi opisuje svoje spomine na igre iz otroštva. Spominjala se je prvih lesenih igračk, ki so jih izdelovali pri Babičevih, kjer so stanovali. Najraje se je igrala marjanco in špano. Ko je prišla k starim staršem v Podkoren, jim je pomagala pri različnih opravilih: pobirala pridelke, pasla in krmila živali, hodila v trgovino in pomagala pri različnih opravilih. Tatu je pomagala tudi pri popravljanju čevljev, saj je bil čevljar. Rada je rezala jabolka in hruške v krhlje ter jih sušila. Peške je shranila in posadila ter iz njih vzgojila rastlino. To je prikazala tudi na sliki, ki jo je naslikala sama. V šoli so se igrali različne igre: zemljo krast, ristanc, pismo, a je kaj trden most, OE – brez gibanja in brez smejanja. Šolarji so se radi lovili ter večkrat peli Rdeče češnje rada jem, črne pa še rajši. Dokument vsebuje tudi sliko, ki je delo avtorice Darinke Cuznar in prikazuje vzgojo jablane iz pečk.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Keywords

Jesenice, KULTURNA DEDIŠČINA, LOKALNE SKUPNOSTI, krajevna zgodovina, ZGODOVINA, ETNOLOGIJA, IGRE

Published

03.05.2020 19:58

Modified

03.05.2020 19:20

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam