skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

30. november 1887 – 21. april 1970

Krščansko socialno gibanje na Slovenskem, ki ga je začel Janez Evangelist Krek, je doživelo pravi razcvet s pravnikom, ekonomistom, sociologom, filozofom, politikom in
katoliškim laikom Andrejem Gosarjem.

Read more

Dr. Andrej Gosar se je rodil v Logatcu kot edini sin očetu Ivanu in materi Mariji Hodnik. Oče se je ukvarjal s čevljarsko obrtjo. Po končani osnovni šoli v Logatcu se je mladi Andrej dve leti učil čevljarstva, saj mu je bilo namenjeno, da prevzame očetovo obrt, vendar pa se je leta 1902 s pomočjo domačega župnika vpisal na ljubljansko II. državno gimnazijo. Izdeloval jo je z odliko, maturiral je leta 1910. Zatem se je vpisal na pravno fakulteto na Dunaju. Študij je zaradi pomanjkanja sredstev začasno prekinil. V tem času je bil kot uradni aspirant zaposlen pri Južni železnici, kjer je ostal približno eno leto.  Zaposlitev mu je omogočila nadaljevanje študija. Diplomiral je leta 1915, leto kasneje pa doktoriral.

Prvo svetovno vojno je večinoma preživel v vojaški uniformi. Zadnje mesece vojne je bil kot „črnovojni poročnik“ z avstrijsko vojsko v Karpatih, od tam pa se je bil kljub številnim zapletom vrnil domov. Istega leta, maja, se je poročil z Antonijo Mihevc, prav tako Logatčanko, s katero sta imela osem otrok.

Gosar je že v mladosti začel s publicističnim delom na področju socialne misli. Čeprav po izobrazbi pravnik, je bilo njegovo najljubše področje sociologija. Kot dijak je sodeloval v krščanskem socialnem gibanju. Od leta 1912 je objavljal v Slovencu, Domoljubu in Zlati dobi, kjer je sprva dajal poudarek vzgojnim vprašanjem, kasneje pa socialni tematiki. Leta 1918 se je kot strokovnjak za socialna vprašanja zaposlil pri Deželni vladi za Slovenijo, v letih1920-1922 pa je bil na mestu zaupnika za socialno skrbstvo. Po razpustu skupščine 1922. leta se je zaposlil pri Zadružni zvezi v Ljubljani, kjer je prevzel statistični oddelek. 

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam