skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Dr. Vladimir Ravnihar (1871–1954), ljubljanski župan

Dr. Vladimir Ravnihar je bil rojen v Ljubljani leta 1871, po končanem študija prava na Dunaju pa je leta 1895 nastopil službo kot pripravnik na deželnem sodišču v Ljubljani. Pravniško kariero je leta 1902 kronal z odprtjem svoje odvetniške pisarne v Ljubljani, v prostem času pa je razvijal široko kulturno delovanje. Dejaven je bil pri Slovenski sokolski zvezi in leta 1905 postal njen starosta. Nekaj časa je  sodeloval kot odbornik pri Dramatičnem društvu, bil pa je tudi soustanovitelj Gregorčičeve ljudske knjižnice in izobraževalnega društva Akademija. 

Read more

Dr. Ravnihar je bil več let odbornik Odvetniške zbornice, od leta 1918 član upravnega odbora Kranjske hranilnice, predsedoval pa ji je od leta 1930 vse do svoje izvolitve za župana mesta Ljubljane leta 1935. Zaslužen je tudi kot ustanovitelj in predsednik ljudsko – izobraževalnega društva Akademija. Veljal je za odličnega govornika, ki je v času svojega mandata kot državni poslanec na Dunaju sodeloval s pomembnimi časopisnimi hišami kakršni so bili praška Politika, Sudslavische Rundschau in Agramer Tagblatt.

Prištevamo ga med pomembnejše slovenske politike, ki je skušal delovati po visokih etičnih načelih, o svoji politični poti pa je zapisal: »Moj politični koncept je bil enostaven in preprost. Slovenskemu narodu priboriti eno mesto v mednarodnem svetu, ki mu gre kot enakopravnemu narodu med narodi civiliziranega sveta že po naravnem pravu.« S svojim delom je dodal pomemben kamenček k mozaiku uveljavljanja slovenskega naroda v svetu. In čeprav je dr. Ravnihar deloval v času, ko Slovenci še nismo imeli svoje države, lahko rečemo, da je s pravim uvidom v prihodnost zapisal:«Slovenski narod sme po pravici zahtevati, da je na svoji zemlji svoj gospod, da je suveren, svoboden in sam odloča o svoji usodi.«

Mesto ljubljanskega župana je prevzel 15. februarja 1935, decembra 1935 je bil nato imenovan za ljubljanskega podžupana, to funkcijo pa je opravljal vse do junija 1942.

Zaradi sodelovanja z OF je bil od februarja 1944 pa skoraj vse do osvoboditve v Ljubljanskih zaporih. Umrl je 18. novembra 1954 v Ljubljani.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

society
politics

Author of the digital collection

Anton Brlan

Keywords

ŽUPANI, SLOVENSKI POLITIKI, ODVETNIKI, publicistika

Published

28.06.2017 10:26

Modified

04.07.2017 13:28

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam