skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Drobci iz ptujske domoznanske zbirke

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, ki domuje v lepo obnovljenem Malem gradu, hrani v svojih fondih bogato domoznansko zbirko, v kateri je zbrano gradivo, pomembno za preučevanje naše lokalne zgodovine.

Read more

Domoznanstvo je veda, ki preučuje določeno geografsko oz. upravno območje. Domoznanska dejavnost v splošnih knjižnicah obsega zbiranje, obdelovanje, hranjenje in posredovanje gradiva, ki je kakorkoli povezano z območjem, na katerem knjižnica deluje. Ptujska knjižnica zbira tisto gradivo, ki govori o krajih, ljudeh, družbenem, gospodarskem in kulturnem življenju na območju Spodnjega Podravja, tako v preteklosti kot danes. V naši domoznanski zbirki so različne vrste gradiva: knjige, časopisi, občinska glasila, različno kartografsko, rokopisno in slikovno gradivo, raziskovalne, diplomske, magistrske in doktorske naloge, drobni tiski idr. 

V digitalni zbirki Drobci iz ptujske domoznanske zbirke predstavljamo tri tiskane dragocenosti iz 18. in 19. stoletja, pomembne za zgodovino mesta Ptuj in njegove okolice:

- najstarejši znani tisk prvega ptujskega tiskarja Franza Antona Schütza (1793),
- prvo monografijo o Ptuju, delo Ferdinanda Raispa, ptujskega zgodovinarja in mestnega kronista (1858), 
- prvi ptujski turistični vodnik Josefa Felsnerja, člana ptujskega Muzejskega društva (1895). 

Vabimo tudi k ogledu digitalne zbirke Iz zbirke starih tiskov ptujske knjižnice, kjer predstavljamo še nekaj drugih tiskanih dragocenosti, ki jih hrani Domoznanski oddelek ptujske knjižnice.

 
(Avtorica digitalne zbirke Drobci iz ptujske domoznanske zbirke: Melita Zmazek).

 

 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Melita Zmazek

Keywords

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, DOMOZNANSKE ZBIRKE, KNJIGE

Published

04.12.2019 08:59

Modified

12.12.2019 17:32

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam