skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Fran Milčinski (1867-1932), pisatelj, ki je pravo združil s humorjem

Decembra 2017 obeležujemo sto petdeset let od rojstva znamenitega avtorja Butalcev, Frana Milčinskega (1867-1932), ki je pustil pečat predvsem kot humoristični pisatelj.

V središče zbirke želimo postaviti Frana Milčinskega kot pravnika in mladinskega sodnika, ki je o problematiki mladinskega skrbstva prelil mnogo črnila tako v pravnih glasilih in tudi v leposlovju. Dolga leta je moral kot sodnik poslušati mnogo težkih primerov in o njih odločati. 

Read more

Fran Milčinski je znan kot pisatelj za odrasle in mladino, dramatik, radijski pripovedovalec in pravnik ter sodnik. S svojo dejavnostjo, strokovnim znanjem, poznavanjem človeške narave in sposobnostjo pisanja je opozarjal na pomembnost mladinskega sodnega skrbništva. Z različnimi predavanji in razpravami je po različnih društvih in časopisih opozarjal na tedanjo aktualno problematiko mladinskega prava, na primer v reviji Pravnik. Poleg civilnopravnih odločb je poskušal pritegniti pozornost tudi s pravnimi humoreskami.

 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Urša Šega

Contacts

Urša Šega

Keywords

ZNAMENITE OSEBNOSTI, SLOVENSKI PISATELJI, 19. stoletje, 20. stoletje, MLADINSKA KNJIŽEVNOST, OTROCI, SOCIALNO SKRBSTVO, SLOVENSKA HUMORISTIČNA KNJIŽEVNOST, SATIRA

Published

19.12.2017 08:36

Modified

22.12.2017 11:09

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam