skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Vojne razglednice novomeškega zdravnika Viktorja Gregorića

V zadnjem času, ko obeležujemo častitljive obletnice različnih dogodkov v povezavi s prvo svetovno vojno, smo naleteli tudi na ime novomeškega zdravnika Viktorja Gregorića, ki je v tistem obdobju deloval v zaledju soške fronte v Ilirski Bistrici kot sanitetni oficir, v lokalno zgodovino rodnega Novega mesta in okolice pa se je zapisal zlasti kot lastnik in promotor zdravilišča Šmarješke Toplice.

Read more

V novomeški knjižnici hranimo kar nekaj gradiva na temo prve svetovne vojne. Poleg aktualnih knjižnih izdaj s tovrstno tematiko in periodike iz tistega obdobja hranimo v Posebnih zbirkah Boga Komelja tudi del literarnih zapuščin dveh neposrednih udeležencih vojne, pesnika in slikarja Jožeta Cvelbarja ter dramatika in gledališčnika Pavla Golie. V njunih zapuščinah se med drugim nahaja nekaj dokumentov, fotografij in korespondence iz vojnega časa.

V slikovni zbirki pa hranimo še nekaj fotografij in vojnih razglednic, ki so bile izdane z namenom utrjevanja domoljubnih čustev ter podpiranja vojakov na frontah in njihovih družin. Te so se tisti čas množično pošiljale po Evropi, saj so z njihovo pomočjo vojaki vzdrževali stike s svojci. Med temi je najpomembnejša in najbolj popolna zbirka slovenskih vojnih razglednic »Vojska v slikah«, ki so jo soustvarjali priznani slovenski umetniki. Večina tujih, predvsem avstrijskih, propagandnih vojnih razglednic pa se nahaja v albumu »Svetovna vojna«, katerega lastnik je bil omenjeni Viktor Gregorić.

 

Viri in literatura:

Družina Gregorić iz Novega mesta, 2003

Jakob Polenšek: Novomeški župani med svetovnima vojnama, 2008

Vojko Čeligoj: Družina Gregorić iz Novega mesta, Vojnozgodovinski zbornik, št. 28, str. 37-39

Viktor Gregorić v Ilirski Bistrici, Vojnozgodovinski zbornik, št. 37, str. 133-134

Photo gallery

Information

Categories

World War I

Author of the digital collection

Mateja Kambič

Keywords

prva svetovna vojna, Šmarješke Toplice

Published

12.09.2018 07:51

Modified

12.09.2018 11:49

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam