skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Homec: gradnja Društvenega doma in živahno življenje ob njem

Majhni kraji v sebi pogosto nosijo izjemno bogato in slavno zgodovino, ki bi jo sicer prej pripisali kakšnemu velikemu mestu. Zgodovina, ki je okoli nas in v nas samih, je naša vez s preteklostjo. Spomini na posameznike in dogodke so pomembni za razumevanje tega, kar smo, in okolja, v katerem živimo. Prav zato si zaslužijo našo pozornost. Zgodbe prežemajo naša življenja. Imajo mnogo oblik in opravljajo veliko nalog. Živijo v knjigah, na slikah, fotografijah, v glasbi, novicah, umetnosti, znanosti in v vsakdanjem življenju. 

Read more

Digitalna zbirka predstavlja barvito zgodovino naselja Homec v občini Domžale. Homec je bil nekdaj priljubljen in zelo obiskan romarski kraj, pozneje je to mesto zavzelo romarsko središče Brezje. Zgodba se osredotoča na izgradnjo Društvenega doma, ene najlepših stavb na takratnem Kranjskem, v letih med 1914 in 1918 ter na pestro kulturno, prosvetno, športno in drugo življenje v naselju. Gradnja doma v času vojne, ko je vladalo splošno pomanjkanje, je vsekakor velik podvig. Zasluge zanj gredo župniku Antonu Mrkunu in seveda vaščanom, ki so pri gradnji pomagali. V knjigi z naslovom Homec je Anton Mrkun gradnjo podrobno opisal. 

Največ zaslug za ohranitev fotografij iz tega obdobja ima Peter Naglič, fotograf ter ščetarski mojster in tovarnar iz Šmarce pri Kamniku. Njegovi ustvarjalnosti gre zasluga, da je ohranjenih veliko število čudovitih fotografij iz bližnje in daljne okolice kraja, v katerem se je rodil. Posnel je tudi izjemne fotografije v drugih krajih Slovenije in tujine. Njegov vnuk Matjaž Šporar je prepoznal pomembnost ohranitve vsega posnetega materiala in tudi delitve le-tega med ljudi. Njemu gre zasluga, da izjemne zgodbe in fotografije ne ostajajo skrite in zaprašene, stran od oči vseh nas, ki nas zgodovina in življenje v naši okolici zanima. Na tem mestu se mu iskreno zahvaljujemo za sodelovanje.

Z digitalnimi zbirkami na Kamri želimo vplivati na pozitiven odnos naslednjih generacij do lokalne dediščine, saj menimo, da je poznavanje lastne zgodovine in krajev, ob katerih živimo, pomembno za razvoj občutka pripadnosti in odgovornosti do vsega, kar so za nas storile prejšnje generacije. 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Kristina Galun

Keywords

Homec, krajevna zgodovina, DRUŠTVENI DOM, GRADNJA, vaščani, Naglič, Peter, prva svetovna vojna, ORLI, šiviljski tečaji, LETALSTVO, SLAMNIKARSTVO, amaterski gledališki igralci, stare fotografije, delavski tabori, Svečanosti, srečanje, Mrkun, Anton, Gostič, Jože, Plečnik, Jože, Homški hrib, Občina Domžale

Published

13.11.2019 13:31

Modified

13.11.2019 13:46

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam