skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Industrijska zgodovina Kranja

Industrializacija Kranja se je začela po 1. svetovni vojni. Kranjski podjetniki so v mesto pripeljali češki, poljski in nemški kapital. Ustanovljali so predvsem tekstilne tovarnem v 30. letih se je razvila tudi gumarska in čevljarska industrija ter trgovina. Industrializacija je še posebej po 2. svetovni vojni pospešila urbanizacijo Kranja, priseljevanje prebivalcev, opuščanje pridelave hrane v okoliških vaseh, nastanek delavskega razreda, razvoj šolstva, zdravstva ter športnih in kulturnih dejavnosti. Kranj je postal pomembno industrijsko središče. Read more

V šolskem letu 2011/2012 so dijaki 2. letnika Gimnazije Kranj pod mentorstvom prof. Patricije Veldin skupaj z Mestno knjižnico Kranj izpeljali projekt Zgodovinski spomin v okviru evropskega projekta SEM@s. Glavni cilj projekta je seznaniti šolajočo se mladino s spomini na zgodovinske dogodke ali procese ter razviti učno metodologijo, ki bo omogočila učiteljem lažjo povezavo predpisane učne teme z zgodovinskim spominom.

Kranjski gimnazijsci so raziskali proces in posledice industrializacije Kranja od konca 1. svetovne vojne do 80. let 20. stoletja. Avtorji Sergej Bohinc, Maks Božič in Samo Purič so napisali raziskovalno nalogo Industrializacija Kranja in njene posledice, nastala sta tudi zgodovinska eseja Franjo Sirc - kranjski trgovec in industrialec  avtorja Martina Pollaka in Josip Slavec avtorja Klemena Porente. Vsa tri besedila so del te predstavitve in obenem osnova scenarija za film Industrijska zgodovina Kranja.

V dokumentarnem filmu so združili zgodovinska dejstva o ključnih točkah industrijskega razvoja Kranja (slikovno gradivo je prispeval Zgodovinski arhiv Ljubljana, Enota za Gorenjsko) in spominska pričevanja  sogovornikov - starejših Kranjčanov.


Photo gallery

Location

Show location

Information

Website

www.mkk.si

Keywords

20. stoletje, INDUSTRIALIZACIJA, Kranj, TEKSTILNA INDUSTRIJA

Published

23.09.2013 00:00

Modified

24.09.2013 09:35

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam