skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Iva Gasar - Ko je bil ples delo in pogreb zabava

Vsebino predstavlja zgodba Ko je bil ples delo in pogreb zabava, ki jo je napisala Iva Gasar in je objavljena v knjižici Kako so se na Jesenicah včasih zabavali.

Read more

Avtorica se v prispevku spominja različnih oblik organizirane zabave na Jesenicah v šestdesetih in sedemdesetih letih 20. stoletja. Spominja se aktivne vloge sindikatov pri organizaciji počitnikovanj, športnih dejavnosti, zabav in praznovanj v podjetjih, ki se jih je udeleževal tudi njen oče. Opiše tudi različne vrste otroške zabave in druženja ter obudi spomin na pustovanje in pogreb pusta, ki so ga organizirali delavci železarne. Spominja se razstave modnih pričesk v hotelu Korotan leta 1960, kjer je zadela prvo nagrado. V nadaljevanju opiše tabor TVD Partizan v Baški na Krku, kjer je preživljala poletne počitnice. Ko je postala učiteljica, se je udeleževala organiziranih športnih tekmovanj. Spominja se novoletnega praznovanja, ki je povezalo kolektiva dveh jeseniških osnovnih šol, ki sta takrat domovali v eni stavbi. Avtorica opiše tudi spomine na sodelovanje v pevskem zboru Janka Pribošiča in priprave na nastop, ki so potekale na poletnem taboru v Premanturi. Jeseniški gimnazijci so dolga leta ohranjali zabavno tradicijo, imenovano pogreb cvekov, ki so ga na zadnji dan pouka pripravili četrtošolci. V prispevku je zelo nazorno opisan potek tradicionalnega sprevoda. Sledi opis maturantskega plesa in zaključnega izleta na Vis, ki so si ga maturanti privoščili z zasluženim denarjem. V zaključku avtorica omeni redna srečanja še vedno hudomušnih nekdanjih gimnazijcev ob obletnicah mature. Dokument vsebuje tudi fotografije martinarjev na sankaški tekmi v Savskih jamah okoli leta 1960, pevskega zbora v Premanturi avgusta 1966, počitniškega tabora v Premanturi ter sprevod maturantov skozi Jesenice v maju leta 1967. Vse fotografije so last Ive Gasar. 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Keywords

Jesenice, kulturna dediščina, LOKALNE SKUPNOSTI, krajevna zgodovina, ZGODOVINA, ETNOLOGIJA

Published

21.05.2020 10:52

Modified

14.05.2020 17:29

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam