skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Ivan Debevec - Plesat smo hodili k Jožovcu

Vsebino predstavlja zgodba Plesat smo hodili k Jožovcu, ki jo je napisal Ivan Debevec in je objavljena v knjižici Kako so se na Jesenicah včasih zabavali.

Read more

Avtor, ki ga je življenjska pot iz rodne Dolenjske prinesla na Jesenice, se spominja svojih mladih let in zabave v šestdesetih in sedemdesetih letih 20. stoletja na Jesenicah.  Kot mlad fant je šel pred drugo svetovno vojno za pastirja na posestvo v Škocjanu, ki so ga po vojni nacionalizirali. Potem se je zaposlil v podjetju Pionir v Novem mestu, leta 1958 pa je dobil službo v železarni na Jesenicah. Skupaj z brati je stanoval v montažnem objektu na Straži in hodil na delo v železarno, v prostem času pa s sodelavci na delavske veselice. Ko je spoznal svojo bodočo ženo, sta začela skupaj hoditi na plese. Ob sobotah sta se s kolesom vozila z Jesenic na ples k Jožovcu v Begunje, kjer je igral kvintet Avsenik s pevko Danico Filiplič. Po poroki so se jima rodili trije otroci. Ker je žena kmalu zbolela za multiplo sklerozo, je sam skrbel za otroke in invalidno ženo do njene smrti. Zdaj je varovanec Doma starejših občanov Franceta Berglja na Jesenicah. Aktivno sodeluje pri organizaciji družabnih dogodkov, nastopil pa je tudi v predstavi Mali princ. Dokument vsebuje tudi fotografijo razglednice Ansambla bratov Avsenik, ki jo hrani Gornjesavski muzej Jesenice, fotografijo bratov Debevec pred barako na Straži leta 1961 in fotografijo predstave Mali princ. Obe fotografiji sta last Ivana Debevca.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Keywords

Jesenice, kulturna dediščina, LOKALNE SKUPNOSTI, krajevna zgodovina, ZGODOVINA, ETNOLOGIJA

Published

21.05.2020 10:52

Modified

21.05.2020 10:10

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam