skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Izidor Trojar - Igranje in naše igrače

Vsebino predstavlja zgodba Igranje in naše igrače, ki jo je napisal Izidor Trojar in je objavljena v knjižici Kako so se na Jesenicah včasih igrali.

Read more

Avtor se spominja otroških iger in predvsem igrač, ki jih je ohranil v svoji zbirki. Zgodbo začenja s spomini na igranje v Ukovi, kjer so se otroci radi igrali v tolmunih potoka. V nadaljevanju opiše še igrače, s katerimi se je igral kot otrok. Najprej opiše lesene Čuferjeve kocke, ki so jih izdelali v »Čuferjevi lesni galanteriji« na Jesenicah. Iz raznobarvnih kock so otroci sestavljali različne oblike, po koncu igranja pa so jih zložili v originalno leseno škatlo. Opisuje tudi lesene kocke, ki jih je izdelal sam in jih označil s številkami. Služile so kot pomoč pri učenju matematike za hitro seštevanje števil. Tretja igrača, o kateri govori avtor, je Vorenčev palček. To je bila pločevinasta figura palčka, ki se je gugal sem ter tja na stojalu v veliko veselje zbranih otrok. Palčka in druge podobne igrače je izdeloval Vorenc Podlipnik s Slovenskega Javornika. Zadnja igrača, ki jo avtor opisuje, je sto let stara punčka Mimica, ki so jo Izidorjevi sestri kupili starši leta 1919, ko so še živeli v Podbrdu. Punčka je narejena iz blaga, njeno telo, roke in noge pa so napolnjene z žagovino. Avtor punčko hrani v svoji zbirki. 

Dokument vsebuje tudi fotografije: Olga in Mirko Podlipnik ter Izidor Trojar v fotoateljeju Vilman leta 1942, Čufarjeve kocke, kocke s števili, Vorenčev palček in Mimica – punčka iz cunj. Vse fotografije so last Izidorja Trojarja.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Keywords

Jesenice, KULTURNA DEDIŠČINA, LOKALNE SKUPNOSTI, krajevna zgodovina, ZGODOVINA, ETNOLOGIJA, IGRE

Published

03.05.2020 19:58

Modified

03.05.2020 19:07

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam