skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Križi in nagrobna spominska znamenja

"Ljudje so križe kot posebno obliko znamenj naročali in postavljali iz razičnih vzgibov: kot posvetila svojim zavetnikom, kot posebno obliko zahvale ali kot spomin na nek dogodek.

Read more

Tudi najrazličnejša znamenja — kapelice, pili in križi — sodijo v stavbarstvo sakralnega značaja, ki pomembno sooblikujejo krajino in izbrane vaške ambiente. So kot označevalci, poudarki in nekakšni orientirji prostora, ki v prvi vrsti izkazujejo nekdanjo nabožnost in versko pripadnost. Postavljena so na vaške trge, na križišča poti pa tudi ob lastnikovem domu. Vsebinski motivi za njihovo postavitev so bili predvsem v izkazovanju čaščenja, v priprošnjah ali celo v zahvalah." (Renčelj; Lah, 2004, str. 34)

Location

Show location

Information

Categories

visual arts

Contacts

Jadran Čeh

Keywords

sakralna arhitektura, FOTOGRAFIJA, FOTOGRAFIJE, Kras, CERKVE, CERKVENA ARHITEKTURA, DOMOZNANSKE ZBIRKE, DOMOZNANSTVO, ARHITEKTURNA DEDIŠČINA, ARHITEKTURNI DETAJLI, ARHITEKTURNI ELEMENTI

Published

09.07.2021 11:24

Modified

28.05.2020 09:35

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam