skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  
Jaka Čop se je rodil 26. oktobra 1911 na Jesenicah. Bil je alpinist, po poškodbi pa se je začel intenzivneje ukvarjati s planinsko fotografijo, predvsem črno-belo. Njegove fotografije lahko občudujemo v več knjigah. Skozi pravljico o Zlatorogu je predstavljal lepote planinskega sveta šolskim otrokom po Sloveniji. Za svoje delo je prejel več priznanj. Umrl je 5. januarja 2002 na Rodinah, kjer je živel po upokojitvi. Njegovo zapuščino hrani Gornjesavski muzej Jesenice. Read more

Rodil se je 26. oktobra 1911 v planinski družini Čop na Jesenicah. Njegov stric je bil znani alpinist, gorski vodnik in reševalec Joža Čop. Ker so imeli doma kavarno je končal gostinsko šolo. Zaradi poškodbe kolena se je kasneje  zaposlil v železarni na Jesenicah in tam delal do upokojitve. Po upokojitvi je s sestro Polono živel na Rodinah. Njegovo zapuščino hrani Gornjesavski muzej Jesenice.
Ljubezen do gora mu je vcepil njegov stric, znani alpinist Joža Čop. Kot alpinist se je včlanil v slovenski gorniški klub Skala.
Po poškodbi se je pričel intenzivneje ukvarjati s planinsko fotografijo v fotoamaterskem odseku jeseniške podružnice Turistovskega kluba Skala. Poleg črno-belih planinskih fotografij je od leta 1950 ustvarjal tudi barvne diapozitive. Njegovo oko pa je bilo še posebej izurjeno za črno-belo fotografijo, postal je mojster za opazovanje svetlobe in njenih senc. Mojster za sceno, ki mu jo je postavila narava.
Veliko je razstavljal in predaval. Na predavanjih je skozi pravljico o Zlatorogu predstavil lepote planinskega sveta več kot 70.000 šolskim otrokom. Svoje delo je objavil tudi v monografijah. Njegovi izvrstni dokumentarni posnetki so objavljeni tudi v knjigi Slovenski kozolec (1993).
Za svoje aktivnosti je prejel več priznanj, leta 1996 tudi odlikovanje predsednika republike Slovenije s častnim znakom svobode Republike Slovenije za zasluge na področju planinske kulture in s tem naravovarstvene zavesti ter za življenjsko delo na področju planinske fotografije. Umrl je 5. januarja 2002 na Rodinah.

Dela: Svet med vrhovi: Julijske Alpe (1962), Raj pod Triglavom (1968), Viharniki (1970), Kraljestvo Zlatoroga: Julijske Alpe (1989), Trenta (1996), Soča (1996), Doline, gore in ljudje (1996).

Literatura:
Čop, Jaka. Jesenice: Gornjesavski muzej, Slovenski planinski muzej, 2011. Str. 3
Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2008. Zv. 1, str. 170
Slovenski veliki leksikon. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2003-2005. Zv. 1, str. 365
Tarman, Slavko: Jaka Čop - mojster planinske fotografije. Jeklo in ljudje: jeseniški zbornik, 1991 (6), 36


Index

Location

Show location

Information

Categories

history

Contacts

Nataša Kokošinek
Nina Jamar

Keywords

BARVNA FOTOGRAFIJA, črno bela fotografija, PLANINSTVO, ZLATOROG (BAJESLOVNO BITJE), ZNAMENITE OSEBNOSTI

Published

21.09.2012 00:00

Modified

21.09.2012 06:33

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam