skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Julija Primic, (ne)znana Novomeščanka

Naš največji pesnik France Prešeren je z Dolenjsko povezan na več načinov. Kot otrok se je šolal pri stricu v Ribnici, na Dolenjskem so bili doma številni pesnikovi prijatelji ali znanci, npr. graščak Anton Trenz, novomeški pravnik Anton Laschan, novomeški prošt Jernej Arko, prijatelj  Andrej Smole, ki ga je Prešeren obiskoval na gradu Prežek pod Gorjanci idr. Na samo Novo mesto pa Prešerna veže predvsem dejstvo, da je tu zadnja leta svojega življenja preživela njegova pesniška muza in nikoli uslišana ljubezen Julija Primic, kateri je posvetil svoje najlepše ljubezenske pesmi.

Read more

Prešeren je Julijo prvič videl na veliko soboto leta 1833 v trnovski cerkvi v Ljubljani. Že istega leta je napisal Sonetni venec, ki ji ga je posvetil z akrostihom. Sonetni venec, v katerem je združil ljubezensko in narodno temo, je prvič izšel že februarja naslednje leto v prilogi nemškega časopisa Illyrisches Blatt.

Leta 2016 od Julijinega rojstva mineva dvesto let, zato smo v novomeški knjižnici želeli ta jubilej proslaviti na poseben način. Februarja smo slovenski kulturni praznik obeležili s pogovornim večerom, kjer sta sodelovala profesor slovenske književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani dr. Aleksander Bjelčevič in upokojeni novinar Dolenjskega lista Andrej Bartelj, ki je predstavil Julijino povezavo z Novim mestom. Istočasno smo pripravili razstavo z naslovom »Julija, (ne)znana Novomeščanka«, kjer smo razstavili dragoceno gradivo, originalne Prešernove Poezije iz leta 1847, številne prevode in bibliofilske ter faksimilirane izdaje Prešernovih del. Na ogled so bile tudi stare razglednice upodobitev Franceta Prešerna in fotografije Julije Primic, poročene Scheuchenstuel, iz časa, ko je le-ta živela v Novem mestu, in ki jih v knjižnici hranimo v Posebnih zbirkah Boga Komelja.

Na prireditvi 30. maja, na dan Julijinega rojstva, pa je Slavistično društvo Dolenjske in Bele krajine v knjižnici podelilo nagrade za literarni natečaj ljubezenske poezije in kratke proze z naslovom »Le ti me navdihuješ«. Ob tej priložnosti smo v parku ob knjižnici v spominsko obeležje Rastoče knjige dodali nov list z vklesanimi verzi Prešernovega soneta »Je od vesel'ga časa teklo leto«.

Photo gallery

Information

Categories

culture

Author of the digital collection

Mateja Kambič

Keywords

Prešeren, France (1800 - 1849), Kandija

Published

26.08.2016 11:02

Modified

16.12.2016 07:59

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam