skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Kako so na Hrušici včasih živeli

Projekt ohranjanja kulturne dediščine, znan pod imenom Kako so včasih živeli?, je pomenil nov izziv v raziskovanju in predstavitvi kulturne dediščine Jesenic z okolico. Na pobudo Ljudske univerze Jesenice, ki je k sodelovanju povabila Gornjesavski muzej Jesenice in Občinsko knjižnico Jesenice, smo pričeli z zbiranjem spominskega gradiva na območju občine Jesenice. Namen projekta je ohranitev spominskega gradiva na lokalni ravni, kar je tudi v interesu Občine Jesenice, ki projekt podpira in financira. Delo narekujejo še neraziskane teme in okolja, kakor tudi poslanstvo v projektu sodelujočih ustanov in dejstvo, da je med nami še dosti pričevalcev, ki bi bili pripravljeni povedati ali zapisati svoje zgodbe in spomine na preteklost. Read more
V letu 2011 se je pod vodstvom andragoginje Polone Knific z Ljudske univerze Jesenice ter etnologinj Nataše Kokošinek iz Občinske knjižnice Jesenice in Zdenke Torkar Tahir iz Gornjesavskega muzeja Jesenice pričela sestajati skupina krajanov s Hrušice, ki je na srečanjih obujala spomine, jih pripovedovala in zapisala. Spomine smo strnili v zgodbe, dodali še slikovno gradivo in jih izdali v brošuri z naslovom Kako so na Hrušici včasih živeli? V knjižici, ki obsega 90 strani je objavljenih 28 člankov, opremljenih z 39 fotografijami, ki jih je prispevalo 18 avtorjev (Janez Palčič: Hrušica in Hruščani nekoč, Janez Poljšak: Agrarna skupnost Hrušica, Jože Kobentar: Zgodbe izza peči, Jože Kobentar: Rogarjevi, Ada Mareš Preželj: Kurejevi, Neda Kovačič: Kurejeva kmetija, Ocepkova gostilna in življenje za Savo, Janez Tarman: Hrušica v zaledju prve svetovne vojne, Darinka Urh Žbogar: Hrušica moj rojstni kraj, v mladosti si bila zame raj!, Ada Mareš Preželj: Moji spomini na Vilo, Janez Palčič: Življenje v Restavraciji, Janez Palčič: "Pr´Palčič so pa šival", Janez Palčič: "Po fasngo smo pa hodil v Lublano", Jože Kobentar: Kruh, pranje in še kaj, Jože Pajer: O gostilnah na Hrušici, Vika Ambrožič: Življenjska zgodba Frančiške Ambrožič, rojene Iskra, Vlasta Felc: Za učiteljico so hoteli Cilko Ščavničar, Janko Kavalar: Društveno življenje na Hrušici, Davorin Mikula: Hruščanska godba, Sonja Gubanc: Nekaj prigod hruščanske godbe, Jože Kobentar: Mojca Bele: Pustni sprevodi, Jože Kobentar: Zimski športni utrip, Janko Rabič: Uspešni športniki svetovnih razsežnosti, Janez Palčič: Še danes vlak planiški in nikoli več, Janez Palčič: Skozi Hrušico je vozil avtobus Muki, Janez Palčič: Leš, leš in še enkrat leš, Tone Konobelj: Trinajsta hiša na Belem polju, Franci Rihtaršič: Iskanje sorodstvenih vezi prebivalcev Hrušice).

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

history

Keywords

DOMOZNANSTVO, ETNOLOGIJA, SLOVENSKA LJUDSKA KULTURA, SPOMINI

Published

21.09.2012 00:00

Modified

24.09.2013 13:29

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam