skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Kako so na Jesenicah včasih živeli?

Projekt ohranjanja kulturne dediščine, znan pod imenom Kako so včasih živeli?, je pomenil nov izziv v raziskovanju in predstavitvi kulturne dediščine Jesenic z okolico. Na pobudo Ljudske univerze Jesenice, ki je k sodelovanju povabila Gornjesavski muzej Jesenice in Občinsko knjižnico Jesenice, smo pričeli z zbiranjem spominskega gradiva na območju občine Jesenice. Namen projekta je ohranitev spominskega gradiva na lokalni ravni, kar je tudi v interesu Občine Jesenice, ki projekt podpira in financira. Delo narekujejo še neraziskane teme in okolja, kakor tudi poslanstvo v projektu sodelujočih ustanov in dejstvo, da je med nami še dosti pričevalcev, ki bi bili pripravljeni povedati ali zapisati svoje zgodbe in spomine na preteklost. Read more
V letu 2006 se je pod vodstvom andragoginje Polone Knific z Ljudske univerze Jesenice ter etnologinj Nataše Kokošinek iz Občinske knjižnice Jesenice in Zdenke Torkar Tahir iz Gornjesavskega muzeja Jesenice pričela sestajati skupina krajanov z Jesenic, ki je na srečanjih obujala spomine, jih pripovedovala in zapisala. Spomine smo strnili v zgodbe, dodali še slikovno gradivo in jih izdali v brošuri z naslovom Kako so na Jesenicah včasih živeli?. V knjižici, ki obsega 72 strani, je objavljenih 18 člankov, opremeljenih s 66 fotografijami, ki jih je prispevalo 12 avtorjev (Dana Bernard: Spomini na življenje na Jesenicah pred prvo svetovno vojno, med njo in po njej, Rudi Reichmann: Spomini na Spodnji Plavž, Olga Osredkar: Jesenice mojega otroštva, Stanka Geršak: Krekov dom - Titov dom - Gledališče Toneta Čufarja, Jože Vindišar: Nekdanja obrtniška ulica na Jesenicah se je po drugi svetovni vojni preimenovala v ulico Viktorja Kejžarja, Franc Jerala: Kurja vas, Podmežakla in Jesenice, Cveto Jakelj: Življenje Podmežakle in Kurje vasi, Franc Jerala: Odlomki iz avtobiografije, Stanka Geršak:  Ženska oblačila 1915 - 1941, Ludvik Kokošinek: Nekaj prijetnih spominov s Stare Save, Angela Ferjan: Življenje v stavbi mlina na Stari Savi, Stane Tušar: Prvi avto Kranjske industrijske družbe na Stari Savi, Dana Bernard: Spomini na družino Korenovih, Nada Černe: Korenova družina s Stare Save, Stanka Geršak: Stara Smrekarjeva hiša, Marija Smrekar: Nova Smrekarjeva hiša). Zbrano gradivo je bilo javnosti predstavljeno tudi na razstavi, ki je bila odprta 20. marca 2007, ob prazniku Občine Jesenice. 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

history

Keywords

DOMOZNANSTVO, ETNOLOGIJA, SLOVENSKA LJUDSKA KULTURA, SPOMINI

Published

26.07.2011 00:00

Modified

24.09.2013 13:31

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam