skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Kako so se na Jesenice včasih priseljevali?

Projekt ohranjanja kulturne dediščine, znan pod imenom Kako so včasih živeli?, je pomenil nov izziv v raziskovanju in predstavitvi kulturne dediščine Jesenic z okolico. Na pobudo Ljudske univerze Jesenice, ki je k sodelovanju povabila Gornjesavski muzej Jesenice in Občinsko knjižnico Jesenice, smo pričeli z zbiranjem spominskega gradiva na območju občine Jesenice. Namen projekta je ohranitev spominskega gradiva na lokalni ravni, kar je tudi v interesu Občine Jesenice, ki projekt podpira in financira. Delo narekujejo še neraziskane teme in okolja, kakor tudi poslanstvo v projektu sodelujočih ustanov in dejstvo, da je med nami še dosti pričevalcev, ki bi bili pripravljeni povedati ali zapisati svoje zgodbe in spomine na preteklost.

Read more

V knjižici Kako so se na Jesenicah včasih priseljevali, ki obsega 82 strani, je objavljenih 18 člankov, opremljenih s 70 fotografijami, ki jih je prispevalo 17 avtorjev: Boris Janez Bregant: Priseljevanje na Jesenice, Železarji s Koroške in zgodba bratov Vister, Ivan Borštnik: Iz Deskel prek Galicije in zahodne Evrope do Jesenic, Izidor Trojar: Bežali smo pred fašisti, Janez Markelj: Našo predniki in mi, Janez Babič: Moja prababica in babica iz Kamne Gorice, Romana Kranjc: Po poti Franca in Valentine Kozar, Stane Arh: Življenjska zgodba Marije Arh, Marija Skumavc: Srečevanja z usodo, Fanika Pajić: Moja življenjska pot od Gorjancev do Triglava, Franc Jelenc: Moja pot na Jesenice, Zoran Krejić: Po poti otrok Kozare, Pavel Dimitrov: Usoden je bil odišavljeni robček, Todosja Lazarov: Kako sem prišel na Jesenice, Niko Kešina: Kako so se Jesenice usidrale v moje srce in kako sem postal Jeseničan, Nusret Gluhić: Temni časi moje mladosti in svetlejše obdobje moje zrelosti, Boris Janez Bregant: Konec pošiljanja avtobusov po nove delavce iz Bosne, Vane Minkov: Po poti do boljše prihodnosti.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Keywords

Jesenice, LOKALNE SKUPNOSTI, kulturna dediščina, krajevna zgodovina, ETNOLOGIJA, priseljevanje

Published

27.12.2018 20:02

Modified

07.12.2018 17:52

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam