skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Knjižne ilustracije Ilke Vašte

V letu 2011 mineva 120 let od rojstva slovenske pisateljice Ilke Vašte, ki velja za eno najplodovitejših avtoric zgodovinskih povesti in romanov na Slovenskem. Read more

Ilka Vašte se je rodila leta 1891 v Novem mestu v meščanski družini. Otroštvo je preživela na Dolenjskem; v Kostanjevici, Novem mestu in Ribnici. Leta 1910 je končala učiteljišče in pričela poučevati po raznih krajih, med drugim tudi v Trstu, kjer je prvič resneje segla po peresu. Ilkina prva želja pa ni bilo pisanje, temveč si je želela postati slikarka. Njen dar je že na višji dekliški šoli prepoznala slikarka Ivana Kobilca in jo posebej poučevala v svojem ateljeju. Slikarski akademiji pa se je morala Ilka zaradi ekonomskih razlogov odreči, saj so se starši odločili, da bodo pri študiju podprli mlajšega brata. Ilka je v avtobiografskem romanu zapisala, da je bilo slikarstvo njena »velika, a s skritimi solzami potlačena želja«. Prvič pa je tudi začutila, da se ji godi krivica zaradi spola:

»Mislim, da imajo hčere iste pravice do podpore staršev kakor sinovi.« »Seveda, seveda!« se je smejal oče v očitni zadregi, pa me zraven vendarle prodorno gledal. Jaz pa sem prijela dobro, silno prikupno Dano okrog ramen in jo potresla. V bridki ironiji je prišlo iz mene: »Veš kaj, Dana? Skupaj odpotujeva v London, se uvrstiva med sufražetke in kričali bova po cestah:'Dajte nam žensko enakopravnost! Privoščite tudi ženskam ministrske stolčke!'« Norčevala sem se v grenkem zasmehovanju svoje otroške ponižnosti iz pogumnih bojevnic za žensko enakopravnost, toda prvikrat sem se grenko zavedala, da se mi godi krivica le zato, ker sem – ženska. (Podobe iz mojega življenja, 1964, str. 79)

Ilka je slikarstvo, kot je zapisala, »dokončno pokopala« in se predala poučevanju in pisanju. Pa vendar so v Posebnih zbirkah Boga Komelja Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto ohranjene njene ilustracije, ki pričajo o njenem nespornem slikarskem talentu. V zbirki se nahajajo tako ilustracije, ki so bile objavljene v knjigi Pravljice (1921), kot tudi še neobjavljene ilustracije.

Tekom življenja je Ilka Vašte objavila kar 16 del, v večini zgodovinskih romanov in povesti. Njeno najbolj znano delo je Roman o Prešernu (1937). Rodnemu Novemu mestu je posvetila kar tri romane: Upor (1950), Gričarji (1956) in biografski roman o Janezu Trdini Izobčenec (1960). Leta 1964 je izdala avtobiografijo pod naslovom Podobe iz mojega življenja. Ilka Vašte je umrla leta 1967, stara 76 let.

Photo gallery

Information

Categories

visual arts

Keywords

ILUSTRACIJE, Vašte, Ilka

Published

06.09.2011 00:00

Modified

16.10.2012 09:20

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam