skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Kristina Razingar - Delo in zabava na Konarjevi kmetiji

Vsebino predstavlja zgodba Delo in zabava na Konarjevi kmetiji, ki jo je napisala Kristina Razingar in je objavljena v knjižici Kako so se na Jesenicah včasih zabavali.

Read more

Avtorica, ki je odraščala na visokogorski kmetiji v Planini pod Golico, v prispevku opiše delo in zabavo na Konarjevi kmetiji. Uvodoma avtorica opiše svojo številčno matično družino in domačijo ter življenje na njej. V nadaljevanju opiše različna kmečka opravila, pri katerih so sodelovali otroci in se pri tem dobro zabavali. Tako so sodelovali pri grabljenju in spravilu listja, tlačenju naribanega zelja in repe, kolinah, žetvi, sušenju, trenju in česanju lanu ter izdelavi lanenih rjuh. Najbolj so se zabavali pri spravilu sena z rovta, ko so sedeli na vrhu kopice, ki so jo na veji z vprego vlekli do senika. Avtorica se spominja tudi Kopišarjevega salona – velike dvorane, v kateri so igrali igre, prirejali veselice in proslave ter vrteli filme. Posebej se spominja prireditve Miss narcis, ko so priredili povorko z vozovi, na katerih so prikazovali stare običaje. Prispevek zaključi s spominom na »vinsko trgatev« v hotelu Belcijan, ko so plesalke s pomočjo plesalcev trgale s stropa obešeno grozdje. Dokument vsebuje tudi fotografije malice na Kosmatovem rovtu v Prihodih leta 1993, Kopišarjevo Anico pri trenju lanu okoli leta 2000, Kristinina sinova s posmuklami (sankami) in Kristinine sestre na Prontu maja leta 1960. Vse fotografije so last Kristine Razingar.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Keywords

Jesenice, kulturna dediščina, LOKALNE SKUPNOSTI, krajevna zgodovina, ZGODOVINA, ETNOLOGIJA

Published

21.05.2020 10:52

Modified

21.05.2020 10:39

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam