skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Kulturno društvo Prežihov Voranc Ravne na Koroškem: 1946–2016

Leta 2016 je KD Prežihov Voranc praznovalo 70-letnico delovanja in zvestobo kulturnemu ustvarjanju, tistemu delu človekovih potreb, za katere so tudi guštanjski fužinarji in samorastniki po garaškem delu našli čas in skupaj zapeli, zaigrali in zaplesali.

Dve leti kasneje (2018) so v  knjižni izdaji poskušali zapisati in prikazati vso raznoliko in bogato zgodovino društva, ki še danes predstavlja eno osrednjih kulturnih društev na Ravnah. Razlogi za dveletno zamudo zbornika so tako objektivni kot tudi subjektivni. Zbornik je pripravil in uredil dolgoletni predsednik društva, Mirko Osojnik, in v njem lahko sledimo vzponom in padcem posameznih skupin, ki s ponosom nosijo ime velikega Korošca – Prežihovega Voranca. Mirko Osojnik je s svojo poklicno »deformacijo« dolga leta skrbno zbiral tudi gradivo kulturnega društva, delovanje zadnjih pet let je s pomočjo vseh sedaj delujočih petih sekcij spisala aktualna predsednica Irena Oder.

Read more

Sprehod skozi bogato zgodovino društva nam, še posebej s pomočjo dragocenega fotografskega gradiva, razodene marsikaj o življenju našega mesta, zato je vsa zgodovina društva zanimivo domoznansko gradivo Guštanja in sedanjih Raven na Koroškem.

Društvo in njegovi posamezniki so za svoje delo prejeli številne nagrade in priznanja. Do sedaj ga je vodilo 15 predsednikov, in sicer Franc Sušnik, Franc Mezner, Miloš Štor, Božo Radivojevič, Jože Delalut, Mirko Erjavec, Branko Špragar, Angelca Močnik, Metka Oderlap, Ivan Janko, Janez Žnidar, Silva Sešel, Ivan Vušnik, Mirko Osojnik ter aktualna Irena Oder.

Danes imajo člani društva dobre pogoje za delo, saj je odpadla ena velika skrb za dom, za katerega je skrbel dolgoletni tajnik društva, Peter Mihelač. Po zadnji prenovi 2008 je kulturni center v upravljanju Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti.

mag. Irena Oder, predsednica Kulturnega društva Prežihov Voranc

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Mirko Osojnik in mag. Irena Oder

Contacts

Irena Oder

Keywords

DRUŠTVA, kulturna društva, Jubileji, obletnice

Published

11.12.2018 14:05

Modified

12.12.2018 16:06

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam