skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

"Ko smo se bližali cerkvi, prav gotovo nismo pazili na to, po kateri poti bomo šli, le da nas je pripeljala na vrh. Če smo imeli srečo, da smo izbrali tisto, po kateri so nekoč hodili romarji in ki nam najprej pokaže cerkveno pročelje, potem smo arhitekturni spomenik doživeli v njegovem izbranem naravnem okolju in v pretehtani razvrstitvi njegovih sestavin. Doživeli smo ga tako, kakor so ga doživ­ljali romarji, ko še ni bilo avtomobilov in so peš ter z molitvijo in pesmijo na ustih prihajali z moravške strani. Ob tej poti so jih spremljale kapelice, ki so značilne za vse romarske poti. Pogled, ki hkrati zajame večjo zaprto kapelico s fresko sv. Valentina, za njo bogato cerkveno pročelje z lopo in še naprej zgornji del zvonika, je tako mikaven in tako dobro izbran, da bržčas to zahoredje stavb­nih gmot ni naključno in je imel tu prste vmes baročni arhitekt, ki ni oblikoval le posameznih stavb, temveč jih je tudi smiselno razpo­stavil in mojstrsko uredil celotno okolje. Zato pa Limbarska gora ni samo velik umetnostni spomenik domačega baroka, ampak je tudi krajinsko doživetje, saj je resnično enkratna v svojem čudovitem naravnem okolju. To je pesem, ki je privrela iz veselega srca."

(Zadnikar, Marijan: Spomeniki cerkvene arhitekture in umetnosti 2.)

Read more

Limbarska gora je že več stoletij priljubljena romarska pot in pohodniški cilj ljubiteljev narave in gibanja. 

Eden najlepših razgledov v osrednji Sloveniji je tudi najbolj priljubljena pohodniška točka Moravške doline in bližnje okolice. Od Ljubljane je oddaljena zgolj 30 km. Na vrh se lahko pripeljete tudi z avtomobilom, vendar je parkirišča zgolj za nekaj avtomobilov, zato ga mnogi puščajo ob cesti pod vrhom ali precej nižje. Vsi, ki pridejo na vrh so res bogato nagrajeni z izjemnim razgledom na vse strani neba. V gostišču Urankar se lahko pohodniki okrepčajo in odpočijejo. 

Ob gostišču leži mogočna, baročna cerkev sv. Valentina, s posebej stoječim zvonikom, ki je nekdaj služil kot obrambni stolp. 

Digitalna zgodba je posvečena temu, 773 metra visokemu hribu nad prelepo Moravško dolino. Stare razglednice in fotografije pričajo, da je bila ta razgledna točka priljubljena že od nekdaj. 

 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Kristina Galun

Keywords

Limbarska gora, Moravče, POHODNIŠTVO, PRIREDITVE, ŠPORTNE PRIREDITVE, krajevne znamenitosti, krajevna zgodovina, CERKVE, CERKVENA ARHITEKTURA, hribi, Romarske poti, Romarske cerkve, Moravška dolina, Pohod po nagelj na Limbarsko goro

Published

18.11.2020 22:00

Modified

22.04.2021 08:46

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam