skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Ljubezen do starin: zbiratelj Cene Božnar se predstavi

Cene Božnar, ljubitelj starin  iz Škofje Loke, že od najzgodnejših let  zbira stare predmete z različnih področij človekovega življenja in dela. Želi si, da bi nekega dne iz te zbirke nastal pravi muzej, ki bi ohranjal našo kulturno dediščino. Poleg zbirateljstva se že več kot trideset let ukvarja tudi z restavratorstvom, s čimer stare predmete rešuje propada in pozabe. Cene je od leta 1974 član Muzejskega društva Škofja Loka. Ker je velik bibliofil, ima v svojem domu tudi knjižnico s približno 5.000 enotami gradiva. Še posebej je ponosen na svojo zbirko Biblij. 

Read more

Cene Božnar je prve predmete  našel v domači hiši v Puštalu in so bili  last njegovih prednikov. Ko se je razvedelo, da zbira starine, mu je marsikdo prinesel »odsluženi« predmet, ki ga ni več potreboval, in ga je bilo škoda zavreči. Več predmetov je kupil tudi na bolšjem trgu oziroma s pomočjo spleta. Znanje iz restavriranja je pridobival sproti z lastnim študijem in poizvedovanjem pri strokovnjakih. Predstavljena zbirka obsega 11 tematskih sklopov predmetov z različnih področij človekovega življenja in dela.

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam