skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Marija Gašperšič - Od mladenke do matere

Vsebino predstavlja zgodba Od mladenke do matere, ki jo je napisala Marija Gašperšič in je objavljena v knjižici Kako so se na Jesenicah včasih zabavali.

Read more

Vsebino prispevka predstavljajo spomini avtorice na mlada leta, ki jih je preživela na Plavžu na Jesenicah. Avtorica se spominja šolskih let, ko je s prijateljicami na poti iz šole zahajala v mlečno restavracijo in kino. Otroci so se zbirali tudi pri sosedu, ki je imel prvi doma televizor. V času poletnih počitnic so zahajali na bazen in v naravo. Avtorica je šolanje nadaljevala na administrativni šoli v Kranju, kamor se je vozila z vlakom, in vožnje so bile zelo zabavne. Po končanem šolanju se je zaposlila v finančno-računovodskem oddelku železarne in z zasluženim denarjem si je lahko privoščila večkraten obisk kina in prvomajski izlet v sosednje države, od koder je prinašala plošče z zahodno glasbo. Spominja se plesov v hotelu Korotan in TVD Partizan ter obiskov Bleda, Kranja in Ljubljane, kamor je šla na koncerte v Halo Tivoli. Prispevek zaključi z nepozabnim izletom na morje v Zadar, kamor sta odšli s prijateljico. Dokument vsebuje tudi fotografije dijaške izkaznice avtorice iz leta 1961, nastopa šolark na igrišču Podmežakla 25. maja 1960 in šolarke ob nastopu Podmežaklo na dan mladosti, 25. maja 1960. Vse fotografije so last Marije Gašperšič, rojene Korošec.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Keywords

Jesenice, kulturna dediščina, LOKALNE SKUPNOSTI, krajevna zgodovina, ZGODOVINA, ETNOLOGIJA

Published

21.05.2020 10:52

Modified

14.05.2020 17:30

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam