skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Nekako od začetka 20. stoletja se v slovenskem trgovskem prostoru začno širiti plišaste igračke, med njimi tudi prvi medvedki, ki so bili sprva zaradi svoje cene dostopni le redkim.

Read more

Rojstvo mehkih igrač s premakljivimi udi si lastijo, čeprav dovolj miroljubno, Američani in Nemci. »Uradna« rojstna letnica plišastega medvedka, znanega kot medvedek Tedi, je 1903. Ime je dobil po ameriškemu predsedniku Theodorju Roosveltu. V nekem časopisu je namreč izšla njegova karikatura z lova, kjer nastopajo še trije majhni medvedki. Istega leta je bil v Leipzigu v Nemčiji sejem igrač, kjer so največ zanimanja poželi medvedki. Od takrat naprej je medved najbolj priljubljeni spremljevalec vsakega otroka. Prvi medvedki so bili plišasti. Lahko so tudi volneni, iz klobučevine, iz blaga, iz umetnega krzna, najdragocenejši pa iz pravega krzna. Včasih so jih polnili z žaganjem ali lesno volno, kasneje z ostanki sintetičnih tkanin ali s penasto gumo. Oči so bile sprva iz emajlirane pločevine, ki se je sčasoma obrabila, kasneje steklene ali plastične. Med seboj se medvedki razlikujejo po obliki telesa, ušes, gobčka, tačk.


Darja Kromar

 

Literatura:

Tomažič, T. (1999). Igrače. Ljubljana: Slovenski etnografski muzej.
Kos, M. (1988). Medvedek in druge živali. Pionir, 43(6), 33-34.

Photo gallery

Index

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Darja Kromar

Keywords

stare igrače

Published

20.12.2019 07:55

Modified

20.12.2019 07:03

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam