skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Miklavž – prvi od treh decembrskih dobrih mož

Sveti Nikolaj oziroma sveti Miklavž je eden najbolj priljubljenih svetnikov v dobršnem delu katoliške Evrope. Na Slovenskem mu je posvečenih okoli dvesto cerkva, med njimi kar tri stolnice (v Ljubljani, Murski Soboti in Novem mestu). Na Dolenjskem je najbolj znana kapiteljska cerkev sv. Nikolaja z znamenito oltarno sliko tega svetnika, ki jo je naslikal italijanski slikar Jacobo  Robusti Tintoretto. Po Miklavžu pa se imenuje tudi priljubljena izletniška točka na bližnjih Gorjancih s cerkvijo in planinskim domom.

Read more

Svetnik Nikolaj se je rodil v tretjem stoletju  v Mali Aziji. Kasneje je postal škof v mestu Mira v današnji Turčiji. Veliko premoženje, ki ga je podedoval po starših, je razdelil med reveže. Njegovo življenje je prepleteno s številnimi legendami, med katerimi je najbolj znana legenda o treh zlatih jabolkih. V Evropi se je legenda o njem združila z vrsto poganskih šeg in verovanj. Nikolaj ga imenujemo zlasti, kadar govorimo o njem kot o zgodovinski osebnosti, ime Miklavž pa uporabljamo, kadar govorimo o njem kot o dobrem možu, ki otrokom še danes, kot prvi od treh decembrskih obdarovalcev, prinaša darila. Njegov godovni dan je šesti december, to je dan njegove smrti.

Na slovenskem podeželju so bili nekoč na predvečer godu sv. Miklavža znani miklavževi obhodi, v mestih pa razne javne prireditve ali miklavževi sejmi. Družabne prireditve z obhodom Miklavža in njegovega spremstva ter obdarovanjem so ponekod še danes v navadi.

Information

Categories

culture

Author of the digital collection

Mateja Kambič

Keywords

VOŠČILNICE, RAZGLEDNICE, MIKLAVŽEVANJE

Published

18.11.2019 09:16

Modified

18.11.2019 12:59

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam