skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Mojca Bele - Od tekem s skirco do skokov z dežnikom

Vsebino predstavlja zgodba Od tekem s skirco do skokov z dežnikom, ki jo je po pripovedovanju Ksenije Čop napisala Mojca Bele in je objavljena v knjižici Kako so se na Jesenicah včasih igrali.

Read more

Avtorica po pripovedi mame opisuje njene spomine na otroštvo in otroške igre na Jesenicah. Odraščala je v hiši z vrtom, ki je stala ob ulici Viktorja Kejžarja, nad sedanjo Osnovno šolo Poldeta Stražišarja. Hišo so leta 1983 porušili, ko so tam zgradili nove bloke. Ko je bila stara eno leto, je dobila svojo prvo plastično punčko, ki je ob stisku zapiskala. Za igro je uporabljala svoje premajhne oblekice in voziček. Kasneje se je rada vozila z leseno skirco, ki ji jo je kupila mama. Še vedno se spominja tekmovanja cicibanov s skiroji, ki je potekalo leta 1958 na Jesenicah. Ko je hodila v šolo, se je po pouku družila s prijatelji. Igrali so se ob potoku Ukova in za gledališčem, kjer je bil občasno postavljen vrtiljak, kjer so se včasih smeli zastonj peljati. Radi so se igrali tudi v žaganju pri mizarju Šlibarju in na domačem vrtu. Tu so se igrali kozo zbijat, s frnikolami, med dvema ognjema, zemljo krast in druge igre. Z mamo sta hodili z avtobusom po nakupih v Trbiž, kjer sta kupili tudi punčko, ki je sama odpirala in zapirala oči. Ker je bila nekaj posebnega, je bila postavljena na zakonski postelji in se z njo otroci niso smeli igrati. Kupovali sta tudi pralni prašek, poleg katerega si dobil igrače. Tako je dobila plastične lončke in loparček, s katerim so potem igralci frcali plastične krogce v lončke. Igro so poimenovali muhce strelat. Ko so Kejžarjevo ulico asfaltirali, je postala novo igrišče za okoliško mladež. V dežju so se tam igrali z deževnico, pozimi pa sankali navzdol po klancu do gostilne Majolka. Pred prazniki je hodila pomagat mami v slaščičarno, kjer je polnila krofe z marmelado, prebirala in mlela orehe, pometala in pospravljala. Ko so kupili avtomat za sladoled, sta z mamo na domačem vrtu pobirali jagode, iz katerih so izdelovali domač sladoled. Dokument vsebuje tudi slike: Tekmovanje cicibanov na Jesenicah leta 1958, Ksenijo s plastično punčko, Ksenijo pred TVD Partizan in Punčko iz Italije. Vse fotografije so last Ksenije Čop.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Keywords

Jesenice, KULTURNA DEDIŠČINA, LOKALNE SKUPNOSTI, krajevna zgodovina, ZGODOVINA, ETNOLOGIJA, IGRE

Published

03.05.2020 19:58

Modified

03.05.2020 19:25

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam