skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Nastja Katarina Prešern - Igre otrok z Mladinske ulice na Javorniku

Vsebino predstavlja zgodba Igre otrok z Mladinske ulice na Javorniku, ki jo je napisala Nastja Katarina Prešern in je objavljena v knjižici Kako so se na Jesenicah včasih igrali.

Read more

Avtorica je otroška leta preživela v stanovanjski hiši na Javorniku. V prispevku opisuje otroške igre, ki so družile skupino otrok z Mladinske ulice. V prostem času so bili otroci vključeni v domača opravila. Kljub temu so našli čas tudi za igro, še zlasti med počitnicami. Avtorica najprej opiše svojo prvo punčko, ki sta jo z mamo naredili iz cunj. V nadaljevanju opiše igre, ki so se jih otroci igrali na dvorišču: risetanc, avionček, ali je kaj trden most, skrivavc, zemljo krast in med dvema ognjema. Dragoceni so natančni opisi pravil in poteka iger, saj se igre na ta način lahko prenašajo na mlajše generacije. Avtorica se spominja tudi zimskih radosti, predvsem sankanja in drsanja na Vodičarjevem klancu. Ob zimskih večerih so doma igrali različne družabne igre kot so človek ne jezi se, šnops, mlin in poskok. Tudi te igre avtorica opiše. Na koncu ugotavlja, da so se kot otroci z malo igračami veliko igrali in družili in na ta način ohranjali dobre sosedske odnose. Dokument vsebuje tudi risbe punčke iz cunj, iger risentanc in avionček ter fotografije Nastje s prijateljem leta 1948, Nastje v snegu in s sestro Mileno na saneh leta 1947. Vse slikovne priloge so last Nastje Katarine Prešern.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Keywords

Jesenice, KULTURNA DEDIŠČINA, LOKALNE SKUPNOSTI, krajevna zgodovina, ZGODOVINA, ETNOLOGIJA, IGRE

Published

03.05.2020 19:58

Modified

03.05.2020 19:29

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam