skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Od božiča do novega leta: božič in novo leto na voščilnicah

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto hrani v Posebnih zbirkah Boga Komelja izredno pestro zbirko božičnih in novoletnih voščilnic od konca 19. stoletja do današnjih dni. Read more
Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto hrani v Posebnih zbirkah Boga Komelja izredno pestro zbirko božičnih in novoletnih voščilnic od konca 19. stoletja do današnjih dni. Preko voščilnic lahko sledimo oblikovnemu razvoju voščilnic skozi čas, hkrati pa so pomemben pričevalec narodovega načina življenja. Črpajo namreč iz bogate zakladnice slovenskih šeg in navad, zato je z njihovo pomočjo mogoče stkati božično-novoletno zgodbo, ki predstavlja najpomembnejše elemente šeg in navad ob božiču in novem letu.

Božično – novoletne šege in navade uvrščamo med koledarske oz. šege in navade letnega cikla, ki skupaj z delovnimi in osebnimi šegami in navadami tvorijo celoto. Slovenske božično – novoletne šege in navade so izredno pestre in imajo dolgo tradicijo, saj večinoma izhajajo še iz predkrščanskih časov. Čas ob koncu novega leta so namreč že stara ljudstva povezovala s skrivnostnimi nadnaravnimi silami in številne novoletne šege in navade so nastale pravzaprav zato, da bi čarobno vplivale na rodovitnost zemlje, zdravje, srečo družinskih članov in podobno. S prihodom krščanstva so te stare poganske šege in navade dobile le novo (krščansko) preobleko, medtem ko so temelji ostali isti.

Voščilnice so razvrščene v 11 kategorij, in sicer glede na motive, ki so upodobljeni na njih. Razvrščanje pa je včasih težavno, saj bi prenekatero voščilnico lahko uvrstili v več različnih kategorij.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Keywords

BOŽIČ, NOVO LETO, PRAZNIKI, PRAZNOVANJE, RAZGLEDNICE, VOŠČILNICE

Published

11.12.2014 00:00

Modified

11.12.2014 20:23

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam