skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Paracelsus - Luther medicine

V zbirki so predstavljeni življenje in dela Paracelsusa, utemeljitelja sodobne medicine. Posebna pozornost je posvečena njegovim povezavam s slovenskimi kraji in ljudmi.

Read more
Paracelsus, eden najpomembnejših reformatorjev medicine, je tudi  ena najnenavadnejših osebnosti v  zgodovini znanosti. Njegov pogled  in odnos do sveta izraža izrek, ki ga pogosto najdemo na naslovnicah njegovih del in ga lahko preberemo na vrhu njegovega portreta (Hirschvogel): »Alterius non sit, qui suus esse posest,« kar pomeni: »Naj ne bo odvisen od drugega, kdor je lahko sam svoj«.
Paracelsusovo pravo ime je Philippus Theophrastus Aureolus Bombastus von Hohenheim (1493?- 1541). Kot je veliki reformator Martin Luther vplival na spremembe v cerkvi, tako je Paracelsus vplival na razvoj medicine, zato ga imenujejo tudi »Luther v medicini.« Vzdevek Paracelsus (tj. več od Celsusa) si je izbral sam, saj je verjel, da je njegovo znanje večje od A. C. Celsusa, znamenitega enciklopedista iz 1. stoletja, avtorja medicinske enciklopedije, ki so jo na novo odkrili leta 1426 in je bila v 15. stoletju  zelo popularna.

Photo gallery

Information

Author of the digital collection

Mira Petrovič

Keywords

Paracelsus (1493-1541)

Published

07.10.2010 00:00

Modified

15.01.2019 12:58

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam