skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Peter Klemenc - Kako smo se včasih otroci igrali in kaj smo počeli

Vsebino predstavlja zgodba Kako smo se otroci igrali in kaj smo počeli, ki jo je napisal Peter Klemenc in je objavljena v knjižici Kako so se na Jesenicah včasih igrali.

Read more

Devetdesetletni Jeseničana Peter Klemenc izhaja iz stare jeseniške družine z Murove. V zgodbi opisuje, kako se je družina potem, ko jim je skalni podor porušil domačijo na Murovi, preselila na Plavž, kjer je preživljal otroštvo. Glavna zabava mladih s Plavža je bil šport. Pozimi so bili to predvsem smučanje in sankanje ter igranje hokeja, poleti pa nogomet, kegljanje in kopanje v potoku. Avtor opisuje, kako si je s pomočjo mojstra Andreja Čuferja napravil prve smuči, s katerimi se je učil smučati. Prve sani so mu izdelali v mehanični delavnici železarne. Sankali so se po naravni sankaški progi v Savskih jamah in leta 1954 ustanovili prvi sankaški klub v Sloveniji. Za blokom na Plavžu so si ob potoku uredili drsališče in igrali hokej. Drsalke si je izdelal v orodjarni železarne. Poleti so na bližnjem travniku igrali nogomet z žogo iz cunj ter se kopali v tolmunu pod mlinom na potoku Jesenica. Otroci staršev, ki so bili doma na kmetiji in obdelovali zemljo, so imeli manj časa za igranje. To je bilo večkrat povezano z delom. Dokument vsebuje tudi fotografiji, ki prikazujeta smučarje okoli leta 1938 (iz Vilmanovega ateljeja), ki ju hrani Gornjesavski muzej Jesenice.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Keywords

Jesenice, kulturna dediščina, LOKALNE SKUPNOSTI, krajevna zgodovina, ETNOLOGIJA, IGRE

Published

03.05.2020 19:58

Modified

03.05.2020 19:58

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam