skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

"Prav srčen pozdrav iz Novega mesta"

Stare razglednice Novega mesta iz slikovne zbirke Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto Read more

O razglednicah in njihovem razvoju je v zadnjem času možno veliko izvedeti – postavljajo se zanimive razstave, izhajajo številne monografije, ki prikazujejo prijetno podobo mest, krajev in vasi na starih razglednicah, zbirateljstvo, sejmi in dražbe živijo, kot že dolgo ne. Zanimanje za to nekdaj zelo razširjeno sredstvo komunikacije dobiva vedno nove in nove oblike. Ljubitelji starih lepih časov in njihovih podob, ujetih na lične kartice, ter iskalci slikovnih dokumentov naših mest, pokrajin, mostov, stavb itd. se vračajo k starim razglednicam kot marsikdaj edinemu izročilu nekega časa in jih oživljajo s pomočjo sodobne tehnologije. Vse več razglednic lahko tako vidimo tudi na spletnih straneh slovenskih občin, muzejev, knjižnic, zbiralcev posameznikov itd.
Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto hrani v Posebnih zbirkah Boga Komelja bogato zbirko več kot 30.000 razglednic, in sicer od prvih litografij s konca 19. stoletja, preko črno-belih, koloriranih, barvno tiskanih razglednic skozi celotno 20. stoletje do današnjih. Prevladujejo domoznanske razglednice, ki prikazujejo mesta, vasi, kraje, ulice, hiše, ljudi in običaje itd. širom Dolenjske, Bele krajine in Posavja.

V želji, da vam predstavimo vsaj delček zbirke, vam pošiljamo pozdrav iz našega mesta, kot je bilo videti nekoč …

Majda Pungerčar, kustosinja v Dolenjskem muzeju v Novem mestu, je v monografiji Novo mesto na razglednicah 1897-1950 takole zapisala: »Vsekakor je tudi Novo mesto aktivno doživljalo zlato dobo razglednic. Glede na velikost mesta in število prebivalcev je bila ponudba razglednic z motivi tega mesta ob Krki do konca prve svetovne vojne zavidljiva v primerjavi z današnjo in primerljiva z izdajami v drugih slovenskih krajih v obravnavanem času, zlasti po številu in kvaliteti tiska. Število izdanih in ohranjenih razglednic pove, da so bili meščani in obiskovalci pridni pisci in da jih ni niti malo motilo javno sporočanje. Najpogosteje upodobljeni motivi povedo, kaj je tisto, po čemer je Novo mesto razpoznavno in na kar so bili Dolenjci v svojem mestu ponosni. Najpogosteje prikazujejo razglednice idilično lego na okljuku dolenjske lepotice Krke, kolegiatni kapitelj s cerkvijo sv. Nikolaja in proštijo, frančiškanski samostan s cerkvijo sv. Lenarta in Glavni trg. Razglednice ohranjajo podobo našega mesta iz prve polovice 20. stoletja in kažejo na velike spremembe v zadnjih petdesetih letih zlasti v urbanističnem razvoju mesta (…).«


Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam