skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Odprtje Prežihove bajte in odkritje spomenika

Prireditve ob odprtju Prežihovega spominskega muzeja in odkritju spomenika so potekale pod skupnim naslovom »Prežihove svečanosti '79« od enajstega do trinajstega oktobra 1979. Združene so bile s sedmim sklicem Plenuma kulturnih delavcev OF, ki je bil v celoti posvečen Prežihovemu Vorancu, vodil pa ga je predsednik Plenuma Josip Vidmar.
Svečanosti so se začele z odprtjem obnovljene Prežihove bajte. Odprla jo je Prežihova vdova Marija Kuhar, v kulturnem programu pa so sodelovali združeni šolski pevski zbori. Zvečer so v obnovljenem kulturnem domu v Kotljah obujali spomine na Prežiha nekateri člani Društva slovenskih književnikov – Vorančevi sodelavci in prijatelji. Drugi dan se je začel z odprtjem obsežne in pregledno zasnovane razstave Srečanje s Prežihom, ki jo je za Koroško osrednjo knjižnico zasnoval profesor Tone Sušnik, tehnično izvedel pa upravnik tedanjega Delavskega muzeja Maks Dolinšek. Sledil je osrednji del programa – zasedanje Plenuma, na katerem so poleg nekaterih tedaj najvidnejših slovenskih političnih in kulturnih delavcev nastopili tudi domači referenti in obujevalci spomina na Voranca. Zvečer drugega dne je bila v telovadnici Osnovne šole Prežihovega Voranca svečana akademija, na kateri je Kulturna skupnost Ravne na Koroškem podelila Plenumu kulturnih delavcev zlato Prežihovo plaketo. Osrednji del prireditve je bilo odkritje Prežihovega spomenika. Slavnostni govornik na prireditvi je bil Mitja Ribičič, predsednik republiške konference Socialistične zveze delovnega ljudstva, spomenik pa je odkril Vorančev predvojni sodelavec Ivan Kokal - Imre. Nastopili so moški pevski zbori iz vse doline in Pihalni orkester ravenskih železarjev.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Janez Mrdavšič

Keywords

Prežihov Voranc, Kuhar, Lovro, Rodbina Kuhar, spominska hiša, SLOVENSKI PISATELJI, MUZEJI, MUZEJSKI PREDMETI, MUZEJSKE ZBIRKE

Published

28.04.2020 10:25

Modified

28.04.2020 10:25

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam