skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Ob krajevnem imenu Kotlje Slovenski pravopis (1962) še vedno predpisuje ime prebivalcev Hotuljci in pridevnika hotuljski. Leksikon Cankarjeve založbe Slovenska krajevna imena (1985) pa že navaja kot osnovni obliki Kotuljec, kotuljski, stari obliki pa označi kot lokalni.

Izvor hišnega imena Prežih še ni dokončno pojasnjen. Da je nemara res izpeljano iz osnove preža, prežati, morda dokazuje to, da leži domačija tik ob obrambnem sistemu, imenovanem turške šance, ki poteka ob vznožju Uršlje gore do Raven, v katerem bi lahko bila taka preža res potrebna. Morda pritrjuje temu tudi ime naselja Stražišče na drugem koncu doline.

Ne glede na izvor pa velja:

  • da je ime Prežih (pri Prežihu, Prežihov) ime kmetije in njenega gospodarja.

Oblika pisateljevega imena Prežih je nastala s skrajšanjem psevdonima in ime njegove žene Prežihinja prav tako.

  • Samo vrh nad domom (last kmeta Prežiha) je Prežihov vrh; širši greben, ime razloženega naselja, pa Preški Vrh. Oblika je nastala na enak način kot Kriška gora iz samostalnika križ.
  • Bajta (last kmeta Prežiha) je bila Prežihova bajta, glede na ugled in veljavo pisateljevega očeta pa so jo že začeli menda imenovati tudi Kuharjeva.

Sedaj močno razširjeno ime posestva Prežihovina in po istem principu tvorjena imena domov drugih slovenskih pisateljev so tuja narečnemu načinu poimenovanj.

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Janez Mrdavšič

Keywords

Prežihov Voranc, Kuhar, Lovro, Rodbina Kuhar, spominska hiša, SLOVENSKI PISATELJI, MUZEJI, ETIMOLOGIJA

Published

28.04.2020 10:25

Modified

28.04.2020 10:25

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam