skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Krauperška kašča – del muzeja na prostem

Kravperška kašča, ki datira v 19. stoletje, je prvotno stala na domačiji Kravperh na Preškem Vrhu. Leta 1961 so jo lastniki podarili Delavskemu muzeju Ravne, ki je v tem obdobju snoval muzej na prostem (skansen) na prostoru med Gimnazijo Ravne na Koroškem in Gradom Ravne na Koroškem. 

Read more
Kašča je podkletena dvocelična lesena stavba. Klet je zidana iz kamnov in je bila namenjena za shranjevanje mošta (jabolčnika). Vhod v kaščo je po krajših stopnicah, vrata vanjo so oblikovana na tako imenovani oslov hrbet. Vrata imajo visok prag, kar preprečuje dostop v kaščo malim glodavcem, kot so miši in podgane. Najprej vstopimo na ozek hodnik, na katerem so shranjevali orodje, vreče za moko, različne mernike, sita … Šele potem vstopimo skozi vrata v prvo celico, kjer so postavljeni košti s prekati. Tu so predstavljeni tudi zelo prvobitni košti, izdolbeni iz drevesnega debla. 
 
Dostop v drugo celico je po notranjih stopnicah. Po ozkih strmih stopnicah se vzpnemo na podstrešje, kjer so shranjevali suhomesnate izdelke. Obešeni so bili na različnih prečnih glistah (lesene palice) ali v posebnih lesenih omarah, zamreženih z gosto mrežo. Tu so shranjevali tudi vreče z zmleto moko, različne drobne osebne stvari in pogosto so v skrinje postavili steklenice z žganjem. 
 
Kravperška kašča je kot del muzeja na prostem stala ob robu grajskega parka med letoma 1961 in 2010. Leta 2010 se je začel postopek prestavitve, saj zaradi gradnje nove srednje tehniške šole zanjo tu ni bilo več prostora. V sodelovanju z Občino Ravne na Koroškem, etnologinjo Jelko Skalicky iz ZVKDS OE Maribor in izvajalcem Lihtenegerjem so jo aprila 2010 začeli prestavljati. Celoten leseni del kašče so dvignili, odkrili streho in razdrli kamnito klet. Kamne so uporabili za pozidavo nove kleti na novi lokaciji, leseni del so v celoti prepeljali in namestili na kletni zidni venec, streho pa so naredili na novo. 
Kravperška kašča s prešo ob desni steni stoji od leta 2010 v neposredni bližini Prežihove bajte, med hišo in skednjem na robu dvorišča. 
Leta 2018 smo v KPM, Muzeju Ravne na Koroškem, Kravperško kaščo ponovno odprli za obiskovalce. Dopolnili smo njeno notranjo opremo. Obiskovalci si zdaj lažje predstavljajo njeno prvotno vlogo in pomembnost za prebivalce na domačijah.
 
 
Uporabljena literatura:
Arhiv KPM, Muzej Ravne na Koroškem. Kataster kmetij.
Baš, Franjo. Gospodarska poslopja: Gospodarska in družbena zgodovina Slovencev, Zgodovina agrarnih panog 1. zvezek. Ljubljana: DZS, 1970.
Cevc, Tone, Primožič, Ignac. Kmečke hiše v Karavankah: Stavbna dediščina hribovskih kmetij pod Kepo, Stolom, Košuto, Obirjem, Pristovškim Storžičem in Peco. Celovec: Založba Drava, 1988.
Oder, Karla. ETSEO – 20. stoletje, Občina Ravne na Koroškem. Ljubljana: Znanstveni inštitut Filozofske fakultete, 1992.
Oder, Karla. Zapis v dokumentaciji RK-3437. Arhiv KPM, Muzej Ravne na Koroškem.
Sedej, Ivan. Ljudska umetnost na Slovenskem. Ljubljana: Mladinska knjiga, 1985.
 
_______
 

 

 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Andreja Šipek

Keywords

Prežihov Voranc, Kuhar, Lovro, Rodbina Kuhar, spominska hiša, SLOVENSKI PISATELJI, MUZEJI, MUZEJSKI PREDMETI, MUZEJSKE ZBIRKE, Kašče, Kmečka arhitektura, KMEČKE HIŠE, KMETIJE

Published

28.04.2020 10:24

Modified

28.04.2020 10:30

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam