skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Vzdrževanje sadovnjaka ob Prežihovi bajti

Ob Prežihovi bajti je star travniški sadovnjak, ki so ga zasadili zadnji lastniki v šestdesetih letih 20. stoletja. V njem so zastopane stare sadne sorte, od jablan krivopecelj, bobovec in trdič, novejše sorte so pisani kardinal, jonatan in čebulinka. Vse hruške so sorte moštovk, ena je koroška vinska moštnica. Je pa v sadovnjaku tudi precej domačih češpelj modre barve, dva prpiča pa rodita plodove rumene barve.
Read more
Sadovnjak je bil dolga leta zapuščen in slabo vzdrževan. Leta 2017 smo se v KPM, Muzeju Ravne na Koroškem, povezali s Sadjarskim društvom Mežiške doline. Z znanjem in sodelovanjem njegovih članov smo začeli obnovo in nego sadovnjaka. V pomladanskih mesecih se v tem travniškem sadovnjaku izvaja prikaz obrezovanja sadnega drevja. Vodi ga strokovnjak Andrej Soršak iz Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, Območne enote Maribor. 
 
Smisel sadovnjakov je, da se jih venomer pomlaja. Leta 2017 smo zato zasadili dve novi mladi drevesi, hruško in češnjo. Sadiko češnje smo naslednje leto morali nadomestiti z novo, saj prva ni zaživela. V tem sadovnjaku je veliko starih visokih dreves, ki jih ni mogoče obrezati s tal ali z uporabo lestve, zato smo k sodelovanju leta 2019 povabili strokovnjaka za višinsko obrezovanje. Drevesa zdaj lepše rastejo in obrodijo več sadja.
 
Ob vsakem srečanju pri obrezovanju in negi dreves se dogovorimo o nadaljnjih korakih, kako pomladiti in vzdrževati sadovnjak. V tak star travniški sadovnjak seveda sodijo le stare sorte sadja, značilne za širšo okolico koteljske kotline. S temi aktivnostmi želimo obdržati stare sadne sorte in videz kmečkega travniškega sadovnjaka, kakršne v veliki večini še vedno najdemo po domačijah v Mežiški dolini. 

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Andreja Šipek

Keywords

Prežihov Voranc, Kuhar, Lovro, Rodbina Kuhar, spominska hiša, SLOVENSKI PISATELJI, MUZEJI, MUZEJSKE ZBIRKE, Kmečka arhitektura, KMEČKE HIŠE, KMETIJE, vrt, VRTOVI, zeliščni vrt, kmečki vrtovi, SADJARSTVO, sadovnjak, SADNO DREVJE

Published

28.04.2020 10:31

Modified

28.04.2020 10:31

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam