skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Maškarade športnih in kulturnih društev

Tudi ljubljanska športna in kulturna društva so organizirala svoje maškarade. SK Slovan je prirejal svoj ples z imenom Sportni karneval. Prvega so priredili leta 1924 v Narodnem domu, pobirali so vstopnino, dobiček pa namenili izgradnji sokolskega doma na Taboru. Pustne prireditve je organiziral tudi SK Ilirija. Klub je imel v Areni Narodnega doma leta 1928 še Hausbal, naslednje leto reduto v hotelu Union, sledil pa je že Bohemski karneval, ki so ga prirejali tri leta zapovrstjo v hotelu Union in Taboru. Dogajanje je bilo ustaljeno: deviza, prilagojena dekoracija in maskiranje, sledil je izbor najlepših mask, igrali so znani ljubljanski orkestri. SK Ilirija pa je organiziral še eno pustno prireditev in sicer Maskerado na ledu. Prva je bila leta 1927 na športnem drsališču pod današnjo Halo Tivoli. Sprva so bili vabljeni vsi drsalci, leta 1932 pa časopisni podatek navaja, da je bil vstop na okrašeno in razsvetljeno drsališče dovoljen samo v maskah. (Kučan, 2004)

Read more

Od kulturnih društev sta maškarade prirejali samo dve: Šentjakobski gledališki oder in pevsko društvo Slavec. Šentjakobska prireditev je bila po navadi združena s kulturnim programom. Igralci Šentjakobskega gledališča so poskrbeli za komične točke, igral je šentjakobski salonski orkester, bila je demokratično dostopna vsem. Pevsko društvo Slavec je leta 1934 priredilo že 50. Slavčevo maškarado, torej njegova dejavnost sega še v 19.stoletje. Nekdaj je bila zelo razkošna, po prvi vojni je izgubila svoj sijaj, časopisna poročila brez fotografij so krajša. Vendar je Slavčeva maškarada svojo dolgoletno tradicijo ohranjala v hotelu Union in imela je svojo publiko. (Kučan, 2004)

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam