skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Na začetku 20. stoletja in med obema vojnama

Pustni čas je tudi v začetku 20. stol. do 2. svetovne vojne spadal med najbolj družabno obdobje v življenju Ljubljančanov. Dogajali so se številni plesi, pustni sprevodi in tudi hišne zabave bogatih meščanov. Kot smo povedali že v uvodu, se je poglobljene raziskave pustovanja v Ljubljani med obema vojnama lotila etnologinja Špela Kučan. Za to obdobje se je odločila, ker predstavlja skrajno mejo, ko se je še lahko pogovarjala s pričami dogajanja, hkrati pa je že na voljo množica podatkov, ki jih ponuja takratno dnevno časopisje, ilustrirane revije, fotografije, plakati, vabila, vstopnice in poročila iz življenja številnih društev. Avtorja Damjan Avsec in Barbara Šterbenc-Svetina sta pustno dogajanje osvetlila že z začetkom 20. stoletja, vendar v omejenem obsegu. Prvi v okviru orisa družabnega življenja, druga pa se je omejila samo na prireditve v hotelu Union.

Read more

Glavni nosilci javnega družabnega življenja v tedanji Ljubljani so bila društva in združenja, športni in kulturni klubi, nekateri ustanovljeni že v 19. stol. in prej. Gojili so bogato družabno življenje, poleg običajnih internih društvenih srečanj so organizirali javne koncerte, literarne večere, veselice, plese... Pustni čas jim je predstavljal poseben izziv, saj je bil to čas bolj svobodnega, hudomušnega, nebrzdanega družabnega komuniciranja. (Kučan, 2004) Tako velike in privlačne prireditve, kot so bile maškarade, so bile med drugim tudi priložnost za zbiranje denarja za potrebe društva. Denar so društveniki pobirali od vstopnine, prodaje hrane, pijače, cvetja in karnevalskih potrebščin. Hvalevredno so potem poleg potreb društva denar namenili v podporo svojih članov (vdovam društvenikov, študentom, bolnim...) Zelo pomembni udeleženci pustnega dogajanja so bili tedanji dnevni časopisi npr. Jutro, Slovenski narod in družinska revija Ilustracija, ki so skrbno sodelovali z napovedmi prireditev, modnimi nasveti za pustne kostume, članki, poročili in komentarji o pustnem dogajanju. Besedila so spremljale fotografije, ilustracije in tudi reklamni oglasi trgovcev, gostincev in modnih salonov. 

Photo gallery

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam