skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Ptujska časopisna dediščina

Digitalizacija knjižničnega gradiva je v zadnjih nekaj letih postala ena pomembnejših nalog slovenskih območnih knjižnic. Knjižnica Ivana Potrča Ptuj je v letih 2006-2013 poskrbela za digitalizacijo osrednjih ptujskih časopisov, ki so izhajali v obdobju od leta 1878, ko je luč sveta zagledal prvi ptujski časopis, do danes.

Read more
Časopisi so pomemben del domoznanske zbirke naše knjižnice. So dokumenti nekega časa in pomemben zgodovinski vir, saj prinašajo vesti o dogodkih in življenju na Ptujskem v zadnjih 135 letih. Skoznje se zrcalijo mentaliteta, kultura, vrednote, prakse in navade neke družbe in časa v katerem so izhajali.

Z digitalizacijo ptujskih časopisov smo na široko odprli vrata vsem tistim, ki želijo z njihovo pomočjo preučevati družbena, politična, gospodarska, socialna, kulturna in druga dogajanja na območju Ptuja, Ormoža, Dravskega in Ptujskega polja ter Haloz in Slovenskih goric. Če smo z objavo ptujske časopisne dediščine na spletnem portalu Digitalna knjižnica Slovenije omogočili prebiranje celotnih besedil ptujskih časopisov kar iz domačega fotelja, na portalu Kamra objavljamo kratko zgodbo o nastanku, ključnih osebnostih in življenju teh, za Ptuj in njegovo okolico zelo pomembnih tiskanih medijev. Na ta način tako slovenski kot širši evropski javnosti predstavljamo svoje lokalno okolje ter bogastvo, ki ga hrani ptujska knjižnica.

Literatura: Milena Doberšek, Melita Zmazek: Ptujska časopisna dediščina. Ptuj, Knjižnica Ivana Potrča, 2013.


(Avtorica digitalne zbirke Ptujska časopisna dediščina: Melita Zmazek)

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Melita Zmazek

Keywords

ČASOPISI, DOMOZNANSKE ZBIRKE, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, Ptuj, ZGODOVINA

Published

30.10.2013 00:00

Modified

21.08.2018 16:25

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam