skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Zbirka obsega starejše razglednice Ptujske Gore.

Read more
Ptujska Gora je gručasto naselje ob cesti Ptuj - Majšperk, ki z nekaj sosednjimi vasmi tvori krajevno skupnost v občini Majšperk. Najbolj prepoznavni del  je gotska cerkev sv. Marije (zgrajena ok. 1410) na vrhu griča, od koder se razprostira čudovit pogled na Dravsko Polje in Haloze. To je ena najlepših gotskih cerkva na Slovenskem, ki privablja številne romarje, turiste in naključne obiskovalce. Obzidje cerkve z ohranjenim južnim obrambnim stolpom spominja na turške čase, ko so Ptujsko Goro spremenili v tabor, kar je upodobil tudiVischer na ohranjenem bakrorezu iz leta 1681.
O pomembnosti Ptujske Gore kot romarskega središča že v 19. stol. pričaizredno veliko število starejših in novejših razglednic, na katerih sekot osrednji motiv ponavlja Marijina cerkev. Razglednice so zalagali različni domači in tuji založniki. Pred drugo svetovno vojno se kot založnika najpogosteje pojavljata Wilhelm Blanke s Ptuja in domači trgovec Ivan Traun. Založniki povojnih razglednic so Putnik Zagreb, Fotolik Celje, ZGP Mladinska knjiga, ČZP Pomurski tisk, Ozeha Split, TD Ptuj, Župnijski urad Ptujska Gora in drugi.Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Mira Petrovič

Keywords

DOMOZNANSKE ZBIRKE, Ptujska Gora, RAZGLEDNICE

Published

02.11.2009 13:14

Modified

15.01.2019 13:08

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam