skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Retrospektiva gledališke dejavnosti na območju občine Duplek

V Knjižnici Duplek smo v letu 2011 povabili k sodelovanju gledališko društvo Vurberk, s katerim smo izpeljali projekt retrospektive gledališke dejavnosti na celotnem območju današnje Občine Duplek. Projekt je zaživel v letu, ko po znanih in dostopnih virih občina praznuje 140 let kulturne dejavnosti na tem področju. »Na Vurberku je osnovna šola že od leta 1799. V dobi narodnega preporoda so vaščani leta 1871 ustanovili Slovensko društvo.« Tako piše v Informatorju št. 2 iz junija 1976, ki ga je izdal Občinski svet zveze sindikatov Slovenije občine Maribor – komisija za kulturo. To je edini znani pisni vir, ki omenja to letnico. Takratna društva so se ukvarjala v glavnem s kulturno dejavnostjo kot je gledališče, pevski zbori, folklora in podobno. Zato tudi sklepamo, da začetki gledališke dejavnosti segajo prav v tisti čas.

Read more

Z razstavo "Retrospektiva gledališke dejavnosti na območju občine Duplek" smo javnosti v sliki in besedi predstavili zgodovinski pregled delovanja gledališke dejavnosti na tem območju vse od začetkov pa do danes. Po nekajmesečnem zbiranju slikovnega materiala, fotografij in plakatov, skeniranja, zbiranja podatkov o predstavah, igralcih, režiserjih, pisanjem besedil in podobno, smo v prvih mesecih leta pripravili veliko retrospektivno razstavo, ki je bila na ogled do konca junija. Za avtentičnost smo prostor opremili še z odrskimi kulisami in razstava je po napornih mesecih zaživela v prostorih knjižnice. V času Dupleškega tedna pa smo jo preselili še na prostor tamkajšnjega dogajanja.

V času priprave projekta sem spoznala tudi nekaj gledališčnikov, ki so po 2. svetovni vojni ponovno postavljali gledališče na noge in utrnila se mi je misel, da bi lahko prav oni povedali kaj »iz prve roke« in tako sta nastala dva velika intervjuja. Prvi je spregovoril Konrad Bezjak, eden najbolj zaslužnih igralcev in režiserjev, ki je bil tudi predsednik gledališkega društva na Vurberku v obdobju okoli leta 1976. Intervju z njim je bil objavljen v Novicah občine Duplek št. 2/22. junij 2011, str. 35-37, z naslovom »Fantje, tu pardona nema!« Drugi veliki intervju pa sem napravila z dolgoletno gledališčnico Sonjo Šabeder Friš, ki je bila nekaj desetletij aktivna v vrstah KUD Emila Adamiča v Zgornjem Dupleku, kjer je odigrala vsaj 35 iger. Intervju z naslovom »Lepo ste igrali, Sonja, nepozabno!« je bil objavljen v Novicah občine Duplek št. 3/22. oktober 2011, str. 58-60. 

Z objavo projekta na internetnem portalu Kamra smo poskrbeli, da naši napori ne bodo odšli v pozabo. Vabljeni k ogledu.

 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Categories

theatre

Author of the digital collection

Tatjana Jamnik Pocajt

Keywords

AMATERSKO GLEDALIŠČE, FOTOGRAFIJE, GLEDALIŠKE PREDSTAVE, GLEDALIŠKI IGRALCI

Published

22.03.2012 00:00

Modified

16.01.2019 13:28

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam