skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Revija Ljubljana med nostalgijo in sanjami

V Slovanski knjižnici – Centru za domoznanstvo in specialne humanistične zbirke Mestne knjižnice Ljubljana pripravljamo in izdajamo revijo za domoznanske vsebine. Naslovili smo jo Ljubljana med nostalgijo in sanjami, saj je nastala iz istoimenskega cikla domoznanskih razstav, ki smo ga zastavili v začetku leta 2010.

Read more
Od leta 2012 do danes smo pripravili in izdali štiri številke strokovne publikacije, s katero želimo prispevati k boljšemu poznavanju in promociji kulturne dediščine Ljubljane in tako kvalitetno opravljati naše domoznansko poslanstvo. 
 
Slovanska knjižnica kot naslednica fondov nekdanje Magistratne knjižnice in z dolgo tradicijo zbiranja vseh gradiv, ki se tičejo mesta Ljubljane in njegovega razvoja, razpolaga z bogato zalogo vedenja in podatkov o kulturni dediščini mesta. Kot domoznanska knjižnica si prizadevamo zbrano vednost razširjati med meščani, dvigovati njihovo zavedanje o dragocenosti mestne kulture, ki ji pripadajo in s tem posledično vzgajati dediščinsko in kulturno ozaveščene Ljubljančane. 
 
Poleg razstav pripravljamo od začetka leta 2012 tudi tematsko enotne cikle predavanj in filmskih projekcij »Ljubljana v gibljivih slikah«  - na ta način se nam oblikujejo vedno novi korpusi gradiv, člankov, posnetkov in drugih vsebin, ki so tematsko zaokroženi in skupaj zbrani pripovedujejo prav posebno zgodbo ljubljanske posebnosti, zanimivosti in ustvarjalnosti.
 
Ker pa z razstavami in drugimi prireditvami kljub promociji dosegamo le do neke mere omejen krog uporabnikov knjižnic, veliko količino zbranih gradiv in podatkov organiziramo tudi v obliko publikacije. 
 
Iz vsebine:
V prvi številki prvega letnika predstavljamo troje ljubljanskih ključnih urbanih točk, glavni kolodvor, opero in stari stadion, ki so se nam v koncept med nostalgijo in sanjami ujele tudi zato, ker se nahajajo v bolj ali manj realiziranih stopnjah prenove. V drugi številki predstavljamo Kongresni trg in Tržaško cesto kakor sprehod skozi zgodovino do današnje (v primeru Kongresnega trga) prenovljene podobe ali fotografij s sprehoda po Tržaški cesti danes.
 
V prvi številki drugega letnika lahko izveste, kako so se Ljubljančani spopadali z začetki kolesarjenja, kakšnih pogledov so bili deležni prvi kolesarji in s kakšnimi predsodki so se morale tudi tu spopadati predstavnice nežnega spola, pa tudi zgodovinski pregled tramvajev in zanimivosti, povezanih z njimi. V drugi številki  je zajeto veliko bogastvo kulinaričnega izročila iz obsežne zbirke starih in manj starih knjig o prehrani in kuharskih knjig v Slovanski knjižnici in tudi širše.
 
Ustvarjalci revije: 
Revija je oblikovno, konceptualno in vsebinsko delo zaposlenih v Mestni knjižnici Ljubljana, veseli pa smo, da vanjo lahko mestoma vključujemo tudi gostujoče prispevke zanimivih strokovnjakov različnih strok kot zunanjih sodelavcev.
 
Mestna knjižnica Ljubljana revijo izdaja ob finančni pomoči Mestne občine Ljubljana.
Revijo lahko kupite v več knjižnicah v okviru Mestne knjižnice Ljubljana  - cena je 4 EUR.

Information

Contacts

mag. Teja Zorko
Mateja Lesar

Keywords

DOMOZNANSKE ZBIRKE, DOMOZNANSTVO, SERIJSKE PUBLIKACIJE

Published

05.02.2014 00:00

Modified

14.10.2016 14:12

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam