skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Rudolf Šapek - Lovili smo ptiče na limance

Vsebino predstavlja zgodba Lovili smo ptiče na limance, ki jo je napisal Rudolf Šapek in je objavljena v knjižici Kako so se na Jesenicah včasih igrali.

Read more

Avtor je odraščal v naravi takrat še nepozidanega Javornika. Otroci so se igrali na Belskem polju in v Strugah, ki so bile kasneje potopljene zaradi hidroelektrarne Moste. Tu so lovili ribe in se učili plavati. V nadaljevanju avtor opiše, kako so lovili ptiče na limanice. Lepilo so skuhali iz jagod bele omele, ki so jih nabirali po drevesih. Z njim so namazali vrbove šibe in jih nataknili na palice, zapičene v zemljo. Poleg so skrili pokrito kletko s ptičem pevcem, ki je privabil druge ptice. Skriti v grmovju so čakali, da se je ptica ujela. Potem so jo posuli s pepelom, da so se krila odlepila in jo izpustili na prostost, ali pa zadržali v kletki čez zimo, če je lepo pela. V zaključku avtor ugotavlja, kako zelo drugače odraščajo današnji otroci, ki so vse bolj odvisni od sodobne tehnologije. Avtor je mnenja, da je treba našim otrokom in vnukom približati naravo in nekdanje otroške igre na prostem. Dokument vsebuje tudi fotografijo, ki prikazuje Pogled na Struge s Koroško Belo v ozadju okoli leta 1950 in je last Pavla Smoleja.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Keywords

Jesenice, KULTURNA DEDIŠČINA, LOKALNE SKUPNOSTI, krajevna zgodovina, ZGODOVINA, ETNOLOGIJA, IGRE

Published

03.05.2020 19:58

Modified

03.05.2020 19:31

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam