skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Severin Hlede - Bil sem mlad in postaven

Vsebino predstavlja zgodba Bil sem mlad in postaven, ki jo je napisal Severin Hlede in je objavljena v knjižici Kako so se na Jesenicah včasih zabavali.

Read more

Avtor, ki se je rodil v Števerjanu, se spominja prihoda družine na Jesenice, dela v železarni in zabave v petdesetih, šestdesetih in sedemdesetih letih 20. stoletja. Zaposlil se je v železarni, v prostem času pa je hodil v kino in gledališče ter ob sobotah na ples. V prispevku obudi spomine na filme in prestave, ki si jih je ogledal, ter na plese na vrtu Kazine. Opiše tudi svoje spomine na preživljanje prostega časa v strelskem društvu in na strelišču Podmežakla. Spominja se tudi, kako je spoznal ženo, jo povabil v kino in se leta 1960 poročil. Z družino so hodili na letovanje v počitniški dom železarne v Crikvenici, kjer so bili tudi plesi. Spominja se tudi, kako težko je čakal petka, ko so po zaključenem delovnem tednu hodili gledat televizijo v delavski dom Pri Jelenu. Prosti čas doma si je krajšal tudi z domačimi živalmi, med katerimi je imel najraje ptice. Žena mu je mlada umrla, on pa je dočakal vnuke in enega pravnuka. Dokument vsebuje tudi fotografijo Strelskega doma heroja Tomaža Verdnika iz fototeke Gornjesavskega muzeja Jesenice.  

Photo gallery

Location

Show location

Information

Keywords

Jesenice, kulturna dediščina, LOKALNE SKUPNOSTI, krajevna zgodovina, ZGODOVINA, ETNOLOGIJA

Published

21.05.2020 10:52

Modified

27.03.2020 10:25

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam