skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Šolstvo na Ježici

Prve temelje šolstva je na Ježici postavil kurat ježiške fare Jurij Japelj, ki je tu deloval od 1787 do 1795. Do izgradnje župnišča (1791) je okoliške otroke učil branja in pisanja kar v zasebnih najetih sobah. V novozgrajenem župnišču so pouku namenili učilnico. Za njim je po pripovedih vaščanov po hišah poučeval neki Kolavdar, ki je od vsake hiše računal po 1 goldinar na leto. Ko je zbral dovolj denarja, je najel sobo in jo uredil v učilnico. Njegov naslednik Jože Kukelj je pouk vodil v mežnariji, pravo šolo pa so zgradili šele leta 1870.

Read more

Zaradi izrazito kmečkega okoliša so leta 1876 odprli še kmetijsko-nadaljevalno šolo, ki je v zimskih mesecih potekala ob nedeljah. Z naraščanjem števila prebivalstva je postala enorazredna šola pretesna, zato so jo 1900 dozidali in dodali še en razred, 1909 pa še tretji razred. Sicer reden pouk so zmotile le prihajajoče vojne, ki so večje otroke prikrajšale za pouk saj so morali doma delati namesto odsotnih očetov.

Po 1. svetovni vojni so imele močan vpliv na šolstvo politične stranke, na Ježici predvsem klerikalna Slovenska ljudska stranka. Za učence so bile obvezne šolske maše, gradivo v šolski knjižnici pa je bilo izrazito nabožne vsebine. Sčasoma je SLS izgubila močan vpliv in liberalci so prišli v ospredje. Po ustanovitvi Sokola se je vse več mladih pridružilo sokolskemu gibanju in Komunistični partiji Slovenije (Matija Udvanc, Danila Kumar i. dr.).

Med 2. svetovno vojno je veliko nekdanjih učencev ježenske šole sodelovalo v NOB, precej jih je tudi izgubilo življenje. Vojna je močno posegla v šolanje otrok. Italijansko-nemška meja je potekala ravno skozi posavske vasi, zato so otroci iz Savelj in Kleč po novem morali v šolo v Šentvid. Tudi prostore ježenske šole so začasno zasedli najprej Italijani, nato pa še Nemci.

Po vojni je ježenska šola spet zaživela, povsem so prevladale smernice OF. Postala je premajhna, zato je pouk nekaj časa potekal v treh izmenah. Leta 1954 so jo adaptirali, 1963 pa je postala podružnica bližnje OŠ Danile Kumar. Ko so slednjo povečali in dogradili, se je ježenska podružnica leta 1986 ukinila oziroma preselila v nove prostore OŠ Danile Kumar v Stožicah. 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Tjaša Bezenšek

Keywords

ŠOLE, OSNOVNE ŠOLE, DOMOZNANSTVO, Bežigrad, Ljubljana

Published

31.12.2020 14:55

Modified

30.12.2020 20:39

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam