skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Sonja Noč - Naše igre

Vsebino predstavlja zgodba Naše igre, ki jo je po pripovedovanju Bogomire Noč napisala Sonja Noč in je objavljena v knjižici Kako so se na Jesenicah včasih igrali.

Read more

Štirindevetdesetletna Bogomira je odraščala na kmetiji v Javorniškem Rovtu nad Jesenicami. V prispevku opiše, kako so kmečki otroci preživljali prosti čas. Spominja se, da sta se s sestro igrali trgovino in prodajali kamenčke, jabolka in rožice ter plačevali z listi dreves. Ko sta nekoliko zrasli, sta se igrali perice in v potoku oprali vse, kar sta imeli na sebi. V nadaljevanju je opisala manj znano igro Marička sedi na kamenju, ki sta jo odigrala dekle in fant, ostali otroci pa so plesali okoli njiju in peli. Ker je bila spretna, je izdelovala punčke iz cunj in jih nekaj tudi prodala. Pozimi so otroci veliko časa preživeli na snegu, se sankali in smučali z doma narejenimi sanmi in smučmi. Ob slabem vremenu pa so bili za pečjo, igrali črnega Petra in domine ter peli. Pomladi so otroci pasli živino in se ob tem igrali v naravi. Avtorica zaključi, da ji je ob spominih na otroštvo še vedno toplo pri srcu. Dokument vsebuje fotografije, ki prikazujejo Tončko, Albina in Miro Noč leta 1930, Nočeve in Konobljeve otroke v gugalnem čolnu v Črnem vrhu, Janeza in Sonjo Noč leta 1955 ter Skednačeve in Praprotnikove otroke v Javorniškem Rovtu leta 1936 in so last Sonje Noč.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Keywords

Jesenice, KULTURNA DEDIŠČINA, LOKALNE SKUPNOSTI, krajevna zgodovina, ZGODOVINA, ETNOLOGIJA, IGRE

Published

03.05.2020 19:58

Modified

03.05.2020 19:36

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam