skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Spomeniki NOB na Ormoškem

V desetletjih po drugi svetovni vojni je, enako kakor drugod po Sloveniji, tudi na ormoškem območju zraslo precej spominskih obeležij, ki so povezana s spomini na vojni čas in trpljenje  med letoma 1941 in 1945. Posvečena so spominu na dogodke in osebnosti iz tega časa, so zahvala padlim in opomin živim.

Največkrat so jih postavljale Zveze borcev in udeležencev NOB, občine oz. država, delovne organizacije ter društva. Ko pa je pričel spomin na vojno trpljenje počasi bledeti, so tudi spomeniki marsikje bili pozabljeni in opuščeni. Nekatere so prestavili na novo lokacijo ali jih odstranili; nekatere so prenesli v depoje, drugi so bili dokončno uničeni. Zgovoren je tudi podatek, da so bili le redki spomeniki z občinskimi odloki razglašeni za kulturni spomenik lokalnega pomena.

V samostojni Sloveniji so po letu 1991 ponekod postavili skupna spominska obeležja vsem žrtvam prve in druge svetovne vojne; na ormoškem območju takšno obeležje stoji pri Svetem Tomažu.

V pričujoči digitalni zbirki predstavljamo vse pomembnejše spomenike in obeležja v treh občinah na ormoškem območju: Ormož, Sveti Tomaž in Središče ob Dravi.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Mira Petrovič

Keywords

NOB, Javni spomeniki

Published

28.12.2018 13:28

Modified

28.12.2018 13:31

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam