skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Središče ob Dravi

Zbirka obsega starejše razglednice Središča od Dravi.

Read more
Središče ob Dravi je obmejno naselje na meji med Hrvaško in Slovenijo. Leži ob cesti Ormož - Čakovec, v vzhodnem delu Središkega polja in je danes sedež samostojne občine. Območje je bilo poseljeno že v mlajši kameni dobi, v pisnih virih pa se kraj prvič omenja l. 1255, ko so gospodje Ptujski od madžarskega kralja Bele IV. prejeli v fevd stolpast grad, postavljen na Gradišču. Zgodovino kraja je že l. 1910 v knjigi Trg Središče opisal Fran kovačič (ponatis 1986). Danes je Središče znano po oljarni, kjer stiskajo odlično naravno središko bučno olje.

Prve razglednice je kraj dobil že ob koncu 19. stoletja, ohranjenih pa je tudi lepo število kasnejših razglednic. Med založniki se pojavljajo domači trgovci in gostilničarji (npr. trgovci Löwy, Meke, Šara), pa tudi veliki tuji založniki kot je bil Karl Scwidernoch z Dunaja. Na nekaterih razglednicah ni podatka o založniku. Najpogosteje so za motiv izbrane pomembne zgradbe, kot so šola, rotovž na Glavnem trgu, obe cerkvi, Sokolski dom, pa tudi občinski urad, oljarna, gasilski dom in posamezne trgovine.

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Mira Petrovič

Keywords

DOMOZNANSKE ZBIRKE, RAZGLEDNICE, Središče ob Dravi

Published

06.11.2009 14:24

Modified

15.01.2019 13:09

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam