skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Map  

Stanovanjska soseska BS 3

Urbanistično sta jo zasnovala arhitekt Mitja Jernejec in arhitektka Vesna Ferluga, projektant blokov in stolpnic pa je bil Ilija Arnautović. Soseska je bila dokončana do leta 1982. Tvorijo jo stanovanjski bloki na Puhovi, Trebinjski, Maroltovi in Reboljevi ulici, zgrajeni v obdobju 1969/70–1977, in stolpnice ob Vojkovi cesti, za katere je bil idejni projekt izdelan leta 1975, zgradili pa so jih med letoma 1979 in 1982. 1975. Soavtorji pri nastanku projekta BS 3 so bili še Nastja Sajovic, Marjan Maček, Andrej Zupančič.

Bežigrajska soseska 3 (BS 3) pokriva 800 metrov dolgo in 250 metrov široko območje in je ena največjih ljubljanskih sosesk. Kot mnoge druge ljubljanske soseske tudi BS 3 ni bila izvedena v celoti. Po prvotni urbanistični zasnovi bi na vzhodnem robu namesto stolpnic morala stati dva megabloka. Nadomestile so ju stolpnice s koničastimi kapami, ki so danes prepoznaven znak naselja. Stolpnice v dveh gručah stojijo ob Vojkovi cesti, v notranjosti pa se soseska razvije v dolge linije nizkih stanovanjskih blokov, pod katerimi so speljane dostopne ceste.

Read more

Prijazen značaj soseske ustvarjajo zunanji prostori: zelenice, parki, trgi, ulice in pešpoti. Zasnovani so kot zelene ulice, ki ločujejo stanovanja, ob njih pa so nanizana igrišča, počivališča in rekreacijski otoki.

V nekdanjem glasilu bežigrajske občine Zbor občanov so leta 1973 pred začetkom gradnje takole poročali: 

»Na bežigrajski občinski skupščini so 21. decembra podpisali pogodbo o sodelovanju pri graditvi stanovanj, poslovnih ter spremljajočih objektov na zemljišču Soseska 3 v Stožicah. S tem se tudi Bežigrad vključuje v gradnjo najemnih stanovanj za delavce. Občinska skupščina je v skladu s srednjeročnim programom stanovanjske graditve razglasila Sosesko 3 za usmerjeno stanovanjsko gradbišče. Za Štepanjskim naseljem v Mostah je S-3 druga takšna soseska v Ljubljani. Pogodbo o sodelovanju pri graditvi so za zdaj podpisali predstavniki občinske skupščine Bežigrad, stanovanjskega podjetja »Fond«, podjetja za urejanje stavbnih zemljišč »Soseska« in gradbene industrijske skupnosti GIPOSS. V kratkem bodo pogodbo podpisali še predstavniki ljubljanske mestne skupščine in Ljubljanske banke (podružnice za kreditiranje stanovanjskega in komunalnega gospodarstva).

Podpisniki pogodbe so prevzeli vrsto obvez, da bi dosegli hitro in racionalno gradnjo stanovanj. Kot investitor nastopa stanovanjsko podjetje »Fond«, komunalna dela bo organiziralo podjetje za urejanje stavbenih zemljišč »Soseska«. Stanovanja bodo gradili člani gradbene industrijske skupnosti GIPOSS, gradbena podjetja: Obnova, Tehnika in Pionir, ki bodo uporabljali najsodobnejšo tehnologijo. Določene so tudi obveznosti občinske in mestne skupščine ter Ljubljanske banke. Poslovno sodelovanje med podpisniki pogodbe bo vodil koordinacijski odbor, na čelu 3 predsednikom bežigrajske občinske skupščine. Skrbne priprave na gradnjo Soseske 3 so trajale več let, zato so bili navzoči pri podpisovanju pogodbe zelo optimistično razpoloženi. Prav takšne, širše priprave na zelo zahtevno In dokaj obsežno gradnjo smo doslej v Ljubljani pogrešali. Ob ustreznih ekonomskih pogojih bo možno sosesko še hitreje dograditi, kot Je predvideno, je bilo slišati.

Soseska 3 obsega zemljišče med Titovo cesto, podaljškom Tolstojeve ulice proti vzhodu, podaljškom Vojkove ulice proti severu in predvideno traso obvozne ceste (približno pri stavbi krajevne skupnosti Posavje). V prihodnjih petih letih bodo tamkaj zgradili približno 2.800 stanovanj, poslovne objekte ter spremljajoče objekte (šole, vrtce itd.) za približno 8.500 prebivalcev. Večina stanovanj bo v 4-nadstropnih blokih, nekaj sto pa jih bo v stolpnicah. Prvih 300 stanovanj bodo začeli graditi prihodnje leto. Še pred nobeno gradnjo stanovanjskih sosesk v Ljubljani ni bilo zemljišče poprej tako komunalno opremljeno, kot je v Soseski 3 v Stožicah. Po zaslugi gradbene Industrijske skupnosti GIPOSS in podjetja za urejanje stavbnih zemljišč »Soseske« so tamkaj asfaltirane dovozne ceste (podaljšek Vojkove, podaljšek Tolstojeve), zgrajena je kanalizacija, plinovod, pripravljena je tudi provizorična kotlarna.«

Leta 1978 je Zbor občanov poročal, da bodo v nastajajoči soseski dobili dve trgovini in prostore za kemično čistilnico, cvetličarno ter frizerja. Soseska BS 3 je tedaj štela 265O stanovalcev, vendar tam še ni delovala nobena trgovina. Do tedaj je soseska veljala za spalno naselje, kmalu pa so postavili nekaj trgovin: Ljubljanske mlekame so do konca leta postavile v svojo prodajalno. Prav tako je podjetje ABC Pomurka začela graditi delikateso. Za naslednje leto, 1979, je bil predviden še potrošniški center - vellka samopostrežna trgovina. Te trgovine so ali še delujejo ob Vojkovi (takrat Hošiminhovi) cesti. V ulici 29. hercegovske divizije (današnji Puhovi) pa so odprli še majhne trgovine za sadje, tobak, časopise. mleko, kruh ter ostala osnovna živila.

Pred desetletji in danes

Bežigrajska soseska je bila po pripovedih stanovalcev na začetku naselje mladih družin in mesta v vrtcu ni bilo lahko dobiti. Tudi sedaj je tam veliko mladih stanovalcev, pa vendar gre za umirjeno sosesko. Nekateri omenjajo veliko več medsebojnega druženja v preteklosti, saj so praznovali dan krajevne skupnosti, organizirali so športne prireditve, si uredili večnamenski prostor v pritličju bloka ali stolpnice, se udeleževali gasilskih veselic. Sedaj po besedah stanovalcev ni več velikih sosedskih druženj. V naselju delujeta mladinski center in dnevni center aktivnosti za starejše, organizirajo telovadbo na prostem. Poleg obiskovanja knjižnice in rekreiranjem se stanovalci ukvarjajo tudi z vrtičkarstvom, tu deluje več lokalov in trgovin. 

 

Photo gallery

Location

Show location

Information

Author of the digital collection

Gašper Hudolin

Keywords

DOMOZNANSTVO, STANOVANJSKA GRADNJA, STANOVANJSKA NASELJA, STANOVANJSKA ARHITEKTURA, DELAVSKA STANOVANJA, Bežigrad, Ljubljana, 1970-1996

Published

28.12.2020 09:30

Modified

11.01.2021 18:39

Filtering options

Search

Content type

CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES
CATEGORIES

Organisation

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam